Login


Glemt kodeord?
Hvem kan blive bruger?

Arv fra maskinarbejder tilfalder Metalindustriens Jubilæumslegat

Metalindustriens Jubilæumslegat uddeles til lærlinge med behov for økonomisk støtte. Pengepuljen er netop blevet forøget med arven fra tidligere maskinarbejder Ernst Nielsen. Foto: Industriens Uddannelser

I juni 2017 dumpede et brev ind ad døren hos Industriens Uddannelser. I brevet lå et testamente fra tidligere maskinarbejder og Dansk Metal-medlem, Ernst Nielsen, hvori der stod, at hans sidste ønske var, at hans arv skulle gå til at fremme uddannelse inden for metalindustrien.

Ernst Nielsen efterlod sig ingen arvinger eller slægtninge. Industriens Uddannelser har derfor fået kontakt til Ernst Nielsens nabo og ven gennem 30 år, Finn Simonsen, for at høre hans version af historien om maskinarbejderen fra villavejen i Vanløse, der var dybt engageret i sit arbejde i metalindustrien.

Detaljerne om Ernst Nielsens barndom og ungdom har Finn Simonsen og hans kone Jette Simonsen fået i brudstykker gennem årene, og takket være et godt gemt arkiv er det også lykkedes at finde Ernst Nielsen i oversigten over svendebreve, som Industriens Uddannelser har udstedt.

Familien bliver splittet ad

Ernst Nielsen bliver født i 1940 og vokser op på Nørrebro med sine forældre og søskende. Da han er 12 år gammel bliver forældrene skilt, og Ernst kommer på børnehjemmet Solliden i Valby, fordi familien ifølge Finn Simonsen ”bliver splittet ad i stumper og stykker”. Børnehjemmets bestyrer, af Ernst kaldet plejemor, har en kontakt til Jørgen Bruuns Maskinfabrik, hvor Ernst kommer i lære som maskinarbejder, og her bliver han udlært fra 1956 til 1960. Han bor på børnehjemmet, mens han står i lære. Da Jørgen Bruuns Maskinfabrik lukker i 1991, har plejemor også en finger med i spillet i at få sendt Ernst Nielsen videre til H. C. Ørstedsværket, hvor han bliver ansat som maskinarbejder. I 1972 køber Ernst Nielsen et hus i Vanløse, og i midten af 1980’erne flytter Finn og Jette Simonsen ind i huset på den anden side af vejen.

- Han kom bare over og spurgte, om han skulle hjælpe eller gøre et eller andet. På den måde startede bekendtskabet, og det har holdt ved i alle årene, siger Finn Simonsen og fortæller videre:

- Det udviklede sig gensidigt og blev et virkelig godt naboskab og også mere end det. Ernst blev en del af os, og vi blev den familie, han ikke havde. Han var ungkarl, og det var arbejdet, huset, haven og bilen, der betød allermest for ham. Og så selvfølgelig de fem schæferhunde, han har haft, der alle har heddet Lis. Vi troede faktisk, at han havde haft en kæreste, der hed Lis, men jeg spurgte ham engang, og det havde han ikke, siger Finn Simonsen og lader er skævt smil komme over læberne.

Hjælp fra en advokat

- Under forældrenes skilsmisse blev Ernsts familie splittet totalt ad. Hans søskende er døde, og det er på den baggrund, (at han ikke har noget arveberettiget familie tilbage, red.) at vi kom ind i billedet. Da han blev syg for halvandet-to år siden, ville han testamentere det hele til os. Så sagde vi: ”Prøv lige at tænk dig om. Det er dit liv, og du har spinket og sparet. Pengene kan gøre mere nytte et andet sted”. Og så kom han frem til, at de skulle gå til metalindustrien, fortæller Finn Simonsen.

Med hjælp fra en advokat fandt Ernst Nielsen frem til Metalindustriens Jubilæumslegat, som administreres af Industriens Uddannelser.

I testamentet lyder det:

”Det er [endvidere] mit ønske, at provenuet ved salget af ejendommen med fradrag af boudgifter skal anvendes til at fremme uddannelse inden for metalindustrien, således at provenuet skal tilfalde: Metalindustriens Lærlingeudvalgs Jubilæumslegat, idet dette legats formål stemmer overens med mine ønsker.”

Dybt og vildt forelsket i sit erhverv

Nåede I at tale om hans overvejelser om at give pengene til metalindustrien?
- Vi havde mange snakke om det, og hans overvejelser var, at han selv kom fra en børnehjemssituation, og så ville han gerne give muligheden til unge lærlinge, mindrebemidlede eller andre, der har behov for et tilskud. Det var tanken med det. Han har været dybt og vildt forelsket i sit erhverv. Så det er ikke for sjov, men meget velovervejet. Det er meget respektabelt, og det ville have glædet ham inderst inde at vide, at mange kan få glæde af pengene de kommende år, siger Finn Simonsen. Han tilføjer, at Ernst aldrig var ked af sin tid på børnehjemmet, selvom hans barndom var hård.

- Ernst var altid meget åben om sin skæbne, og han var ikke som sådan ked af den. Han havde en god oplevelse med at bo på børnehjem og fik selv gode muligheder gennem plejemor og alle de relationer, han fik der. Selv mange år efter han selv boede der, tog han plejemor og Fie (plejemors søster, red.) med rundt i sin bil, og han var også med på udflugter og koloni med Solliden. Han ville gerne videreføre noget af det, han selv havde fået som børnehjemsbarn, siger Finn Simonsen og tilføjer: - Jeg synes, det er utrolig flot, at han har gjort det på den måde.

Pengene går til lærlinge

Boet efter Ernst Nielsen er nu blevet opgjort og efterlader 309.857 kroner til Metalindustrien jubilæumslegat. Jubilæumslegatet uddeles en gang om året til lærlinge inden for jern- og metalindustrien, elfagets eller blikkenslagerfagets værkstedstekniske fag. Legatet yder støtte til personer, der er begyndt en faglig grunduddannelse inden for de nævnte uddannelsesområder og som af økonomiske grunde har vanskeligt ved at gennemføre uddannelsen. Det er en betingelse, at prøvetiden er overstået.

Der er frist 15. oktober på ansøgninger, og svar på ansøgninger fremsendes senest 10. december. 

12/10/2017