Login


Glemt kodeord?
Hvem kan blive bruger?

Uddannelsesansvarlig: Derfor anbefaler jeg andre virksomheder at tage IOP-lærlinge

Andre virksomheder kan med fordel uddanne deres medarbejdere til industrioperatører, lyder det fra produktionslederen på virksomheden Exhausto, der har flere års erfaring med have lærlinge. Heriblandt de to medarbejdere på billedet, der begge er uddannet på virksomheden. Foto: Exhausto. 

Hvert år tager virksomheden Exhausto, i Langeskov på Fyn, to-tre personer i lære som industrioperatører. Det er både egne medarbejdere og lærlinge udefra, der kommer i lære. 

Det er en helt bevidst strategi, som i sidste ende kommer både nyudlærte og virksomheden til gode, fortæller virksomhedens uddannelsesansvarlige.

- Det er en ekstremt fleksibel uddannelse, og som virksomhed får man en medarbejder tilbage, der tør mere, tager mere ansvar og har udviklet sine evner til at samarbejde, siger Claus Andreasen. Foruden titlen som uddannelsesansvarlig er han også produktions- og sikkerhedsleder på virksomheden Exhausto, der fremstiller ventilationsløsninger.

- Hos os har vi rigtig gode erfaringer med at uddanne til industrioperatører, så jeg vil helt klart anbefale andre virksomheder at få deres ufaglærte medarbejdere i uddannelse, tilføjer han.

Fleksibel uddannelse giver fleksibel medarbejder
Det er ifølge Claus Andreasen blandt andet uddannelsens opbygning, der er en fordel, fordi den er indrettet til at kunne tilpasses den enkelte virksomheds opgaver og måde at gøre tingene på.

- Industrioperatører er fleksible medarbejdere, fordi de har været igennem nogle faste ting på uddannelsen. De har et godt overblik og er dygtige inden for vedligeholdelse og lean, siger Claus Andreasen.

Nemmere at få job som industrioperatør
Som uddannelsesansvarlig på Exhausto er Claus Andreasen særligt opmærksom på vigtigheden af at have medarbejdere, der kan indgå i mange led i virksomheden. Han sidder også i det lokale uddannelsesudvalg for industrioperatøruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole, og er erklæret fortaler for uddannelsen, som han mener er en stor gevinst både for virksomheden og medarbejderen.

- Vi måtte skære ned og fyre medarbejdere for nogle år siden, og der fik de faglærte industrioperatører nyt arbejde med det samme, hvorimod de ufaglærte gik ledige væsentligt længere tid, fortæller han.

- Jeg ved godt, at mange virksomheder helst selv vil lære deres medarbejdere op til deres specifikke produktionslinje, men efter min mening har man som virksomhed et ansvar for at bidrage til, at flere bliver faglærte, i stedet for kun at tænke i profit.

Styrket indsats i Syddanmark
I marts søsatte Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) i samarbejde med EUC Lillebælt, Syddansk Erhvervsskole og Industriens Uddannelser et projekt, der netop skulle skabe opmærksomhed om uddannelsen til industrioperatør i Syddanmark.

Foruden udvikling af markedsføringsmateriale der er målrettet ledige, a-kasser og jobcentre, består projektet også af en målrettet indsats mod virksomhederne. Målet er at motivere ledelserne på virksomhederne til at tegne uddannelsesaftaler med industrioperatørlærlinge. Det skal ske gennem en opsøgende indsats med booking af møder mellem erhvervsskoler og virksomheder.
 

08/05/2017