To personer kigger på tekstiler
08 april 2022

Bæredygtighed og digitalisering slår igennem i beklædnings- og tekstilindustrien

Den teknologiske udvikling i beklædnings- og tekstilindustrien betyder, at der er behov for at udvikle et nyt AMU-kursus i 3D-konstruktion. Det er en af konklusionerne i en ny analyse, som Det Faglige Udvalg for Beklædning har lavet.

Digitalisering og bæredygtighed er to udviklingstendenser, som skaber behov for nye kompetencer i den industrialiserede del af beklædnings- og tekstilindustrien. Det fremgår af ’Analyse af udviklingstendenser i beklædnings- og tekstilindustrien og heraf afledte kompetencebehov’. I analysen er gennemført en desk research samt ti interviews med virksomheder i branchen.

- Med analysen har vi fået bekræftet vores hypotese om, at digitalisering og bæredygtighed er afgørende udviklingstendenser i vores branche. Vi er glade for, at arbejdet er med til at sikre, at vi kan uddannelsesdække behovet med AMU, siger Jette Lindgaard, næstformand for Det Faglige Udvalg for Beklædning samt Miljø og Bæredygtighedschef hos Dansk Mode & Textil.

Vurdering af materialers bæredygtighed kræver nye kompetencer

Af analysen fremgår det, at det især er vurdering af materialers bæredygtighed, der er afgørende for de nye kompetencebehov. Medarbejdere i den industrialiserede del af branchen oplever stigende behov for at kunne vurdere et materiales miljømæssige aftryk og egenskaber.

Det er dejligt at vores analyse på denne måde kan understøtte, at medarbejderne i branchen nu kan fremtidssikre deres kompetencer med relevant efteruddannelse
Jannie Andersen, formand for Det Faglige Udvalg for Beklædning

Kompetencerne hertil kan opnås på det allerede eksisterende AMU-kursus ’Materialevalg v. beklædnings- og tekstilproduktion’. Dog kan der være behov for at udbygge kurset med viden om produktionsprocesser, hvilket bør afklares ved en markedsundersøgelse, fremgår det af analysen.

Se kurset her

Stor efterspørgsel efter 3D kompetencer

Indenfor digitalisering er det kompetencer inden for 3D konstruktion, der fremover vil opstå behov for. Branchen bruger 3D til konstruktion og online showroom, og den store efterspørgsel efter undervisning i netop dette område taler for, at der er behov for, at de beklædningshåndværkere, der ikke har haft 3D som en del af deres uddannelse, har brug for at blive opkvalificeret.

På den baggrund bliver der nu udviklet et nyt AMU-kursus i 3D-konstruktion.

- Det er dejligt, at vores analyse på denne måde kan understøtte, at medarbejderne i branchen nu kan fremtidssikre deres kompetencer med relevant efteruddannelse, siger Jannie Andersen, formand for Det Faglige Udvalg for Beklædning samt forhandlingssekretær i 3F.

I analysen indgår også interviews med håndværksbaserede virksomheder. Det er dog konklusionen, at kompetencebehovene i denne del af branchen er så specialiserede, at de ikke kan dækkes af AMU.

Læs hele analysen her:

Kontakt os gerne og hør nærmere

Christina Stougaard Hansen

Chefkonsulent

Telefon

33 77 91 32

Mobil

22 48 60 06

E-mail

csh@iu.dk