Alberte er klejnsmed og udstiller på Charlottenborg

Da Alberte Tranberg var ved at afslutte sin studentereksamen var det mest snakken om videregående uddannelser, som fyldte blandt vennerne. Men efter en lang rejse i Sydamerika med rygsæk stod det klart for Alberte, at hendes drøm i højere grad handlede om en praktisk uddannelse.

Skulle være noget med hænderne

- Jeg vidste, at jeg gerne ville noget med mine hænder. Og da jeg kom hjem fra Sydamerika, havde jeg besluttet mig for at undersøge mere om uddannelsen til klejnsmed. Jeg startede med at kontakte Kvindesmedien på Christiania, hvor jeg var et par timer om ugen for at se, om det var noget for mig, fortæller Alberte.

Det var det, viste det sig hurtigt, og kort efter hun gik i gang med uddannelsen, fik hun praktikplads på et rensningsanlæg i København. Her var hun under hele sin uddannelse og fik med egne ord ’en rigtig god teknisk uddannelse’. Samtidig gav uddannelsen hende mulighed for at udforske sine kreative sider.

- På smedeuddannelsen gælder det også om at kunne tænke kreativt. Du får stillet en opgave og skal finde din egen løsning på den, pointerer Alberte.

Drømmen udvikler sig

Undervejs i uddannelsen fik Alberte gennem bekendte kendskab til kunstakademiet Cranbrook Academy of Art i Detroit i USA.

- Nogle af mine storesøsters venner underviser på skolen og fortalte mig om den. Det gav mig lyst til at undersøge mere, så jeg skrev til en underviser derovre i deres metal smithing department (deres smedeafdeling, red.) om jeg måtte arbejde for dem i en ferie eller komme i praktik. Det lykkedes, og jeg havde nogle rigtig gode uger derovre, hvor jeg mødte andre smede, som også havde gået der.

Der skulle dog gå et stykke tid, før den gode oplevelse blev omsat til en egentlig drøm om selv at blive elev på kunstakademiet.

- Jeg har nok altid tænkt, at det der med at gå i skole i USA er alt for dyrt, men et stykke tid efter jeg kom hjem, kunne jeg mærke, at det her ville jeg rigtig gerne. Jeg fik et legat, og derefter troede jeg på, at det ville kunne lade sig gøre, så jeg søgte om at blive optaget på skolen.

Alberte blev optaget og brugte tiden, fra hun blev færdigudlært i foråret 2016, til hun skulle til USA i september samme år, på at arbejde som smed og spare penge sammen.

Foto: Foto: Fotograf Jova Lynne

Kæmpe anerkendelse

Godt et år inde i uddannelsen på kunstakademiet blev Alberte opfordret til at ansøge om at blive optaget som en af 19 udstillende kunstnere på Charlottenborgs Forårsudstilling.

- Jeg fik besked i starten af januar om, at jeg var kommet med. Det er kun et år siden, jeg for første gang producerede noget til en udstilling på vores galleri på skolen i USA, så det er en kæmpe anerkendelse og helt vildt at være blandt de udtagede, når der er 600, der har ansøgt om at komme med.

En uddannelse der åbner døre
Til sommer er Alberte færdig med sin uddannelse på Cranbrook Academy of Art, og derfor er hun i gang med at tænke over, hvad fremtiden skal bringe.

- Min drøm lige nu er at arbejde på deltid i industrien som smed eller svejser, og kunne arbejde med mine andre projekter ved siden af. Det er jo en af fordelene ved mine uddannelse – den har åbnet mange døre for mig, og nu skal jeg igen til at vælge, hvilken vej jeg vil gå, slutter Alberte.

Frem til 10. marts kan du se Albertes værker på Forårsudstillingen på Charlottenborg.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Sine Neuchs Thomsen

Kommunikationskonsulent

Telefon

33 77 91 33

Mobil

22 87 83 51

E-mail

st@iu.dk