Her er de ti vigtigste kompetencer inden for automation

Hyperfleksibel automation, robotter og 3D-print er brandvarme emner for rigtig mange virksomheder i industrien.

Derfor er Industriens Uddannelser nu klar til at offentliggøre ti nøglekompetencer, som vil blive helt afgørende for de operatører og teknikere, der er beskæftiget med automation på de danske industrivirksomheder.

- De ti nøglekompetencer bliver en slags ”kompetencefyrtårne”. De skal bruges til at guide udviklingen af AMU-kurser og eud, så vi fremtidssikrer industriens uddannelser, siger Mette Hyllested-Winge, uddannelseskonsulent i Industriens Uddannelser.

Skal give fælles forståelse

De ti nøglekompetencer, der er produktet af en nyligt afsluttet analyse, vil altså udgøre ledestjernen i det fremtidige udviklingsarbejde. Men der er også et større formål med de ti nøglekompetencer, fortæller analysens forfatter, Peter Plougmann.

- Hele pointen er at få en fælles forståelse af, hvilken retning udviklingen går i, på tværs af teknologiske forandringer og arbejdsmæssig organisering. Det skal være let og overskueligt at se, hvad det er vigtigst, at medarbejderne kan, siger Peter Plougmann og tilføjer:

- Med de ti nøglekompetencer kan vi på en nem måde vise virksomhederne, hvad de har brug for. Og forhåbentlig bliver mødet mellem virksomhederne, de ansatte og skolerne mere målrettet i forhold til valget af efteruddannelse inden for automation, siger Peter Plougmann.

Den netop afsluttede analyse har haft et helt særligt fokus på hyperfleksibel automation, robotter og 3D-print. Og formålet var netop at afdække, hvilken konkret betydning den teknologiske udvikling har for AMU-uddannelsesbehovet i de kommende år. Analysen er lavet på baggrund af interviews med en håndfuld markante virksomheder i industrien.

Analysens bud på de 10 nøglekompetencer, der, som følge af 3D-print og automation, er relevante for operatører og teknikere i industrien

  1. Optimering af oppetid på automatiske anlæg
  2. Fejlfinding, -retning og -analyse
  3. Kalibrering af eksisterende anlæg til ændrede/nye vilkår
  4. Mindset og awareness for automatisering (inkl. kvalitetssikring)
  5. Datahåndtering
  6. Planlægning
  7. Betjening, optimering, modellering og programmering
  8. Videnoverførsel, instruktion og træning
  9. Drift og vedligehold af robotter og 3D-printere
  10. Opbygning og udvikling af nye automationsløsninger

Kontakt os gerne og hør nærmere

Katrine Laubjerg

Uddannelseskonsulent

Telefon

33 77 91 38

Mobil

27 62 01 91

E-mail

kl@iu.dk

Mette Hyllested-Winge

Chefkonsulent

Telefon

33 77 91 59

Mobil

40 21 81 88

E-mail

mhw@iu.dk