9. dec 2019

Den grafiske tekniker Theis har kun gode dage

Theis Kjer Rosenqvist
Grafisk tekniker
21 år
TechCollege Aalborg
C2 Reklame

Hvad fangede din interesse ved uddannelsen?

- Jeg startede på en STX, hvor jeg halvvejs igennem fandt ud af at jeg var lettere ordblind. Så jeg fik orlov, for at se om jeg kunne finde noget der var bedre for mig. Jeg startede ud med, at ville være mediegrafiker, og tog grundforløbet, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg gerne ville stå med opgaverne fysisk. Så jeg fik kontakt med nogen fra skolen, der fortalte mig om uddannelsen til grafisk tekniker. Den kendte jeg faktisk slet ikke til før, så den er jeg glad for, at jeg hørte om!

Hvilke opgaver kan du bedst lide på din arbejdsplads?

- Jeg synes alle dage, er gode dage. Det er selve faget som er godt. Jeg nyder at man kan få en opgave og følge den hele vejen fra bestilling til produkt. Alt fra kundehåndtering, opsætning af filer og produktion til udførsel og montering. Der er nye opgaver næsten hver dag.

Der er nye opgaver næsten hver dag.
Theis Kjer Rosenqvist

- C2 Reklame er et lille firma, vi er fire ansatte. Så jeg er med i hele processen. Jeg kan godt lide, at man møder kunden og hører deres behov. Når man har hørt dét, så kan man rigtigt gå i gang med at hjælpe dem. Jeg laver et udkast, sætter det op, giver priser og sender det til godkendelse hos kunden. Hele processen der hænger sammen, og det er det, der er så fedt ved faget. Det gør også at man kan stå med det endelige produkt og for alvor være stolt af at have lavet det.

Har du et godt eksempel på sådan en opgave?

- Her for nylig udskiftede vi en pylon (et fritstående skilt, red.) for et firma. Da kunden kontaktede os, startede han med at bestille en pylon magen til den han havde før. Så kunne vi sige ”faget har rykket sig, så hvad med at vi laver de og de ændringer?”. Kunden blev positivt overrasket, fordi ændringerne i prisen ikke var så store, men produktet han endte med, var 10 gange bedre. Det er fedt, at se en kunde blive imponeret over, at man kan bidrage med den viden.
- Det var også C2 der havde lavet den oprindelige for 15 års tid siden. Det var sjovt at være med til at modernisere kundens udtryk og sætte det op på ny, så kunne man rigtigt se hvordan tiden har ændret sig.

Hvilke udviklinger inden for dit fag synes du er særligt interessante?

- Lige nu er der stort fokus på miljøet. Kunderne forlanger, at vores løsninger er miljøvenlige. Fx arbejder branchen hårdt på, at forbedre trykmetoder. Vi har også fat i andre materialer nu. Alt det ændrer jo også prisen på vores løsning, så der er flere ting at tage stilling til, når man skal finde vejen til en glad kunde.

...der er flere ting at tage stilling til, når man skal finde vejen til en glad kunde.
Theis Kjer Rosenqvist

Hvad dyster en grafisk tekniker i til DM?

- Det er en stor branche med mange trykmetoder. Jeg arbejder selv inden for storformat, men der er også digital tryk, flexotryk, offset og serigrafi. Til DM prøver de at ramme mange grene og nicher inden for faget. Så der er noget med papir, noget med at blande farver og noget med at stå ved maskinerne. Så man kan lave en vurdering af, hvad vi kan inden for faget, helt overordnet set. 

Hvad bliver den sværeste del af konkurrencen?

- For mig bliver det nok, hvis vi skal blande farver. Jeg står ikke med pantonefarver til daglig. Men så vidt jeg har forstået, så skal vi blande dem, så vi rammer en specifik farve. Det er kun noget, jeg har prøvet ude på skolen, men selvom jeg ikke står med det i hånden til daglig, så har jeg stadig teoridelen og en stor forståelse for det. Det må vi så håbe er nok.

- Jeg tror til gengæld at jeg har en fordel når det kommer til at stå ved maskinerne og arbejde med fx papir. Opsætningsdelen burde heller ikke give mig for mange problemer, fordi det er noget vi laver i huset ude hos C2. Min forståelse for produktet, fordi jeg er vant til at følge det fra start til slut, kommer forhåbentligt også til at give mig en fordel.

Gør du noget særligt for at forberede dig?

- Vi har en dag på skolen en uge inden DM, hvor vi har nogle lærere som gennemgår det vi skal lave og vi får mulighed for at øve det. Vi kan også spørge ind til de forskellige opgaver. Vi er også opmærksomme på, at jeg skal øve forskellige ting ude på arbejdet.

Danmarks største uddannelsesevent

DM i Skills, Danmarksmesterskaberne for unge på erhvervsuddannelser, afholdes en gang årligt. Med flere end 300 deltagere fra 50 fag og op mod 70.000 besøgende er det Danmarks største uddannelsesevent. I 2020 afholdes DM i Skills d. 16.-18. januar i Bella Center i København. Her på siden og på vores Facebookside kan du følge industriens deltagere helt frem til medaljeoverrækkelsen.

Læs programmet for DM i Skills 2020