Mikkel er Skills-dommer: - Min absolut vigtigste opgave er at finde den rigtige vinder

Når klokken slår 12.00 lørdag den 6. april, lyder slutfløjtet til dette års Skills-konkurrence for klejnsmedelærlinge. Afgørelsen af hvem der skal kåres til Danmarks bedste klejnsmedelærling ligger herefter i hænderne på to dommere, som har to timer til at nærstudere de færdige produkter.

Den ene er 47-årige Mikkel Sonne Højberg, som i år skal dømme Skills-konkurrencen for klejnsmede for tredje gang.

- Jeg ser det som et æreshverv at være dommer ved Skills, og jeg tager det meget seriøst.

- Min absolut vigtigste opgave er at finde den rigtige vinder. Det må være enhver dommers skræk at dømme forkert, og derfor skal jeg være godt forberedt, uddyber Mikkel Sonne Højberg, der lægger vægt på, at en fair og uvildig bedømmelse er helt afgørende. Han fortsætter: 

- Vi har ikke kendskab til deltagerne, og det er vigtigt for os, for vores bedømmelse skal være helt uvildig og så retfærdig som mulig.

Selvom dommerne i smedekonkurrencen ikke opholder sig på standen under konkurrencen, tager Mikkel Sonne Højberg gerne et kig på standen undervejs for at få indtryk af, hvilke maskiner deltagerne arbejder med, og hvilke rammer de arbejder under. Det er en del af forberedelsen, fortæller han.

Tidspres en er en udfordring

Til daglig er Mikkel Sonne Højberg smedefaglærer på Syddansk Erhvervsskole. Det har givet ham et solidt kendskab til, hvad de unge skal kunne, og adskillige afviklede svendeprøver har givet erfaring med at bedømme opgaver.

- Det kan godt være udfordrende at skulle nå ned i detaljen med seks færdige produkter på to timer. Det kan være meget tæt, og derfor er det alfa og omega, at jeg har forberedt mig hjemmefra. Jeg skal på forhånd have gennemskuet, hvad fokuspunkterne for opgaven er, fortæller Mikkel Sonne Højberg.

Smedekonkurrencen går ud på at lave et produkt, der indeholder mange dele. Derfor består tegningsmaterialet af flere tegninger med delmål og helhedsmål for opgaven. Og forberedelsen med at nærstudere dette års opgave og tegningsmateriale er han allerede i fuld gang med.

- Det er spændende og udfordrende, og så er det også en god mulighed for mig at se, hvad de bedste i faget kan. Det er altid godt at se noget godt håndværk. Det lærer jeg meget af, siger Mikkel Sonne Højberg.

Elev vandt DM i 2012

Den efterhånden erfarne Skills-dommer var første gang med til at bedømme Skills-opgaver i 2016. Senest var han dommer i 2018 og nu altså også i Næstved i år. Men allerede ved mesterskaberne i 2012 gjorde han sig bemærket første gang. Klejnsmedeeleven Tommy Haastrup Jørgensen fra Syddansk Erhvervsskole løb nemlig med sejren. 

Mikkel Sonne Højberg er uddannet klejnsmed i 1992 i Thisted. Han arbejdede som smed indtil slut 90’erne på en større maskinfabrik, hvor han også tog en lederuddannelse. Efter at have prøvet kræfter med salg og rådgivning til smedebranchen, kom han i 2008 til Syddansk Erhvervsskole som faglærer.  

 

DM i Skills 2019 i Arena Næstved

I år stiller industrien med 25 konkurrencedeltagere i konkurrencefagene automatiktekniker, industritekniker, karrosseritekniker, klejnsmed og personvognsmekaniker.

DM i Skills 2019 finder sted i Arena Næstved fra den 4.-6. april. I tre dage dyster nationens bedste unge håndværkere om at blive danmarksmestre inden for 43 forskellige fag. Lørdag den 6. april overrækkes trofæerne til vinderne. Der er fri entré alle tre dage.