Nedtælling til DM i Skills: Klejnsmeden Anton har altid brændt for faget

Navn: Anton Riber
Uddannelse: Klejnsmed
Virksomhed: Qubiqa
Skole: Rybners Tekniske Skole
Alder: 20 år

Hvordan forbereder du dig til DM i Skills?

- Jeg har arbejdet med smedeopgaver i mange år, så det er min erfaring og rutinen, der er vigtig. Nu tænker jeg bare lidt mere over at lave noget finish, når jeg arbejder. I ugen op til Skills skal jeg ud på skolen og øve flammeskæring og nogle svejsemetoder. Det er ikke alt arbejde, jeg kan lave ude på arbejdspladsen, så lidt skal jeg øve mig.

Hvad betyder det for dig at få mulighed for at deltage i DM i Skills?

- Det betyder helt vildt meget - det må jeg da indrømme. Men det er også vigtigt for mig at huske, at man jo ikke er bedre end nogen andre. Jeg er god til nogle ting, og andre er gode til noget andet. Selvom det da er flot, at man er nået så langt.

Hvorfor valgte du uddannelsen til klejnsmed?

- Dengang jeg var helt lille drømte jeg faktisk om at blive tømrer, men min far arbejdede med maskiner i metalindustrien. Jeg har altid gået rundt i hælene på ham i værkstedet, hvor vi har skruet på alt, hvad der kan køre. Jeg har altid brændt for faget, og jeg har fået alt det grundlæggende med hjemmefra.

Hvad er det fede ved dit fag?

- Jeg er jo stadig ung og ny i faget, så det hele er stadig spændende. Jeg har en god arbejdsplads og nogle gode kollegaer. Jeg kan godt lide den måde, vi taler til hinanden i værkstedet. Tingene bliver ikke pakket ind, de bliver bare sagt, som de er. Man tager tingene til sig, og der er ikke nogen der bliver kede af det, det er jo kærligt ment.

Hvad er det mest interessante ved dit arbejde og din arbejdsplads?

- Vi arbejder inden for minimaler, så man har ikke så meget at løbe på, for det hele skal jo gerne passe. Jeg kan godt lide, når jeg har lavet noget, og det bare står knivskarpt - det er ikke altid, at det gør det, men det er lækkert, når det gør.

Hvorfor er du blevet så god?

- Jeg har arbejdet med faget i lang tid, jeg har gode kollegaer, og jeg har en god læreplads og en god skole. Jeg har virkelig været heldig med det hele. Hvis man gider at tage sig lidt sammen og opsøge arbejdet, så følger resten ligesom med. Og hvis man gider, kan man virkelig også få nogle guldkorn ud af de gamle svende. Jeg er stadig bare lærling, og det kan godt være, at jeg har klaret det godt, men mine kollegaer er stadig bedre end mig til mange ting, så erfaringen viser sig virkelig at være vigtig.

Hvad er dine planer for fremtiden? 

- Det bruger jeg ikke så meget tid på at tænke over. Jeg tror, jeg skal læse videre. Det er i hvert fald min plan, for jeg synes måske ikke at arbejdet stadig er ligeså spændende om 10 år. Jeg overvejer at videreuddanne mig til produktionsteknolog, men jeg vil ikke fortsætte direkte, for jeg skal lige ud at have noget arbejdserfaring først.

DM i Skills 2019 i Arena Næstved

Anton Riber er en af seks klejnsmede, der skal dyste til danmarksmesterskaberne i Næstved. I alt stiller industrien i år med 25 konkurrencedeltagere i konkurrencefagene automatiktekniker, industritekniker, karrosseritekniker, klejnsmed og personvognsmekaniker.

DM i Skills 2019 finder sted i Arena Næstved fra den 4.-6. april. I tre dage dyster nationens bedste unge håndværkere om at blive danmarksmestre inden for 43 forskellige fag. Lørdag den 6. april overrækkes trofæerne til vinderne. Der er fri entré alle tre dage.