Rollemodeller: Unge lærlinge viser vej til en erhvervsuddannelse

Med mere end 100 uddannelser kan de muligheder, erhvervsskolerne tilbyder, synes uoverskuelige. Især når man er ung og skal finde sin egen vej gennem uddannelsessystemet. Derfor iværksatte Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO) i 2016 projektet ”Vejen til en erhvervsuddannelse”. Her tager unge, som er i gang med eller for nylig har afsluttet en erhvervsuddannelse ud på landets folkeskoler og fortæller om deres egen uddannelse, og hvordan de fandt vej til den. Som såkaldte rollemodeller sætter de ansigt på, hvad det vil sige at være for eksempel industritekniker, klejnsmed eller personvognsmekaniker.

Godt for selvtilliden
Foreløbig har 21.000 elever i 7.-10. klasse haft besøg af rollemodellerne, og nu har EEO fået midler til at fortsætte projektet. Det betyder, at man er på udkig efter nye rollemodeller. En af dem, der har været med indtil nu, er 26-årige Amanda Kjems Hansen, som uddanner sig til procesoperatør:

- Jeg husker tydeligt, hvordan det er at gå i folkeskolen og måske ikke vide, hvad man vil, siger hun og forklarer, at hun godt kunne have brugt en, der viste hende de muligheder, erhvervsskolerne tilbyder. I dag, hvor hun selv er godt i gang med en erhvervsuddannelse, er hun derfor glad for at kunne inspirere andre.

- Det giver et kick! Jeg føler altid, at jeg har gjort et godt stykke arbejde, siger hun om at være rollemodel. En opgave, der også har bidraget til hendes egen udvikling.

- Det kan godt være lidt skræmmende at snakke foran så mange mennesker, og første gang var jeg nervøs og bange for at sige noget forkert. Men nu gør jeg det bare. Det har været godt for selvtilliden, fortæller hun.

Faglig stolthed
Projektleder Mille Neumann understreger, at det vigtigste for at være rollemodel er, at man er stolt af sit fag og har lyst til at inspirere andre. Resten skal man nok lære undervejs, bl.a. på den træningsweekend, forløbet starter med. EEO betaler alle omkostninger og yder desuden lønkompensation, hvis du skal ud og holde oplæg i arbejdstiden.

Har du fået lyst til at være rollemodel, kan du melde dig til her.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte projektleder Mille Neumann på rollemodel@eeo.dk /mobil 25 10 00 46

Økonomisk støtte fra Grundejernes Investeringsfond, Nordea-fonden og VILLUM FONDEN har gjort det muligt at forlænge ”Vejen til en erhvervsuddannelse” med foreløbigt tre år.