16. jan 2020

Karrosseriteknikeren Christian kan godt lide, at opgaverne aldrig er ens

 

Christian Bjerregaard Sambleben
Karrosseritekniker
College 360
Jydsk Automobil Centrum – Randers
21 år

Hvad ved uddannelsen fangede oprindeligt din interesse?

- Jeg startede faktisk først på mekanikeruddannelsen, men det blev hurtigt lidt ensformigt for mig. Samtidig vidste jeg jo, at jeg gerne ville arbejde med biler, så jeg undersøgte, hvad der så ellers var af muligheder. Jeg hørte så om karrosserifaget og synes det lød spændende. Og da jeg fik det prøvet, begyndte det at vokse på mig. Det er et meget alsidigt fag. De opgaver, jeg får, er meget forskellige, for der er jo ikke to skader –eller to buler - der er ens.

- Lige nu står jeg og skal til at rette en bil, der er skadet hele vejen ned langs siden og skal have en ny bagskærm. Og i går skiftede jeg forrude hele dagen. Jeg synes, min arbejdsplads er god til variere mine opgaver, så jeg laver noget forskelligt hver dag. Skulle jeg skifte forruder hver dag, ville jeg nok gå død i det, men det skal jeg heldigvis ikke.

Det er et meget alsidigt fag. De opgaver, jeg får, er meget forskellige, for der er jo ikke to skader –eller to buler - der er ens.

Hvilke opgaver kan du bedst lide på din arbejdsplads?

- Det er generelt de lidt større opgave, jeg synes er sjovest. Så bliver det en god dag, når jeg får sådan en.

- Det kunne fx være at skifte en bagskærm. Det motiverer mig. Det er en lidt større opgave, som man går med i længere tid, og der er mulighed for at engagere sig fagligt i opgaven og bruge tid på detaljerne og på at gøre det lækkert.

Hvilke udviklinger inden for dit fag synes du er særligt interessante?

- Jeg synes, det er fedt, når der kommer nogle nye teknikker eller nye værktøjer, man kan bruge. Det er også noget af det, der har fanget mig ved faget. For eksempel fik vi på et tidspunkt noget nyt opretterudstyr, og det ændrede jo hele måden, vi arbejder på. Det er spændende, synes jeg, når vi skal til at gøre tingene på nye måder. Det gør jo, at vi kan løse opgaverne hurtigere og bedre. Det giver mig en følelse af, at det er et fag i udvikling, og det kan jeg godt lide.

Hvad dyster en karrosseritekniker i til DM i Skills?

- Vi får nogle forskellige opgaver med opretning og svejsning, og det handler selvfølgelig især om at nå det inden for den afsatte tid. Men der er også nogle andre kriterier, som dommerne vurderer vores arbejde efter. Det kan være nogle tilsyneladende små detaljer i svejsningerne, som kan være afgørende for, hvor godt de holder. De kigger også på, hvor tæt vores arbejde er på de originale mål. Er vi inden for 1 mm eller 10 mm fx. Det her fag handler også meget om præcision.

Hvad bliver den sværeste del af konkurrencen?

- Det bliver nok at nå det på så kort tid. Vi har kun to dage til nogle opgaver, vi måske ville have en uge til normalt. Jeg kan nok godt komme til at stresse lidt over det. Men tror også, det bliver fedt at prøve. Jeg tror, man dygtiggør sig, når man bliver presset lidt. Det bliver også bare fedt at være en del af så stort et event og forhåbentlig blive endnu bedre til sit arbejde.

Gør du noget særligt for at forberede dig?

- Sammen med min værkfører har jeg sorteret lidt i de opgaver, vi får ind, så jeg tager mig af det, der minder mest om de opgaver, vi skal lave til konkurrencen. Jeg regner også med at tage en dag på skolen inden konkurrencen, så jeg kan blive helt opdateret på det teoretiske.

- Jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne, samtidig med at der jo også er et arbejde, der skal passes. Så må vi se, hvor langt det rækker. Min værkfører og svend er i hvert fald stolte uanset resultatet, og de skal da også en tur over og heppe.

 

Danmarks største uddannelsesevent

DM i Skills, Danmarksmesterskaberne for unge på erhvervsuddannelser, afholdes en gang årligt. Med flere end 300 deltagere fra 50 fag og op mod 70.000 besøgende er det Danmarks største uddannelsesevent. I 2020 afholdes DM i Skills d. 16.-18. januar i Bella Center i København. Her på siden og på vores Facebookside kan du følge industriens deltagere helt frem til medaljeoverrækkelsen.