17. jan 2020

Ny vejledning skal åbne flere virksomheder for skoleelever

Hvem har ansvaret for skoleelever, når de besøger en virksomhed? Hvilken forsikring dækker, hvis en elev kommer galt afsted? Og skal medarbejderne have børneattester?

Reglerne for at have skoleelever på besøg i en virksomhed kan være kringlede og nogle gange afholde virksomheder fra at invitere skoleelever indenfor. Derfor har Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Beskæftigelsesministeriet udgivet en vejledning til skoler og virksomheder, der skal få flere virksomheder til at åbne dørene for børn og unge.

Skolen og lærerne har ansvaret

I vejledningen kan man blandt andet læse, at det er skolen og lærerne, der har ansvaret for eleverne, når de er på virksomheden, og at der overordnet gælder de samme regler for eleverne under besøget, som når er på skolen. Derudover kan man få svar på:

- Om besøget er arbejde eller undervisning, og dermed hvilke dele af arbejdsmiljøloven, der gælder.

- Hvilken forsikring, der dækker, hvis eleverne kommer galt afsted.

- Hvem der har ansvaret for at føre tilsyn med eleverne.

- Om virksomhedens medarbejdere skal have børneattest.

- Om elevernes aktiviteter i virksomheden er omfattet af overenskomsten.

Hent vejledningen til virksomhedsbesøg her

Hjælp til at planlægge besøg i virksomheden

For at få flere børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab, teknologi, it og matematik – og give dem lyst til at tage en erhvervsuddannelse inden for området – har Dansk Arbejdsgiverforening etableret indsatsen Åben Virksomhed. Her hjælper de skoler og virksomheder med at planlægge deres tid sammen. Som virksomhed kan man blandt andet finde undervisningsformater, der kan bruges, når skoleklasserne kommer på besøg. Der er fx forløb om ”Robotter, automatisering og effektiv produktion”, ”Metal og muligheder” og ”Plastens egenskaber og genanvendelse”. Læs mere her.

Hands-on kampagnen har desuden udviklet spillet Hands-on Game, som er gratis og også kan bruges af virksomheder, når de får skoleklasser på besøg. Spillet giver et indblik i, hvor vigtige industrivirksomheder og deres faglærte medarbejdere er for vores samfund. 

Læs mere om spillet og bestil det her