16. dec 2019

Klejnsmeden Lasse kæmper for sit fag, snart også til DM

Lasse Aistrup Dalgård Hansen
Klejnsmed
19 år
EUC Lillebælt
ReTec Miljø ApS

Hvad fangede din interesse ved uddannelsen?

 - Det var rimeligt tilfældigt faktisk. Da jeg gik i 8.-9. klasse, gik jeg og troede, at jeg ville noget inde for militæret, når jeg fyldte 18. Så da jeg var 16 og blev færdig med folkeskolen, tænkte jeg, at jeg ville tage en kort uddannelse, mens jeg ventede på at fylde 18. Jeg havde interesse for biler, så jeg tænkte, at jeg skulle være mekaniker. Men allerede i første grundforløb fandt jeg ud af, at jeg meget hellere ville bygge ting end vedligeholde dem. Der er noget fascinerende ved at tage en bunke jern og skabe noget af det.

- Jeg startede i mesterlære kort efter. Der blev jeg bare smidt lige direkte ind i opgaverne. ”Her, du skal hjælpe her!”, selvom jeg ikke havde nogen værktøjserfaring, og ikke havde prøvet at svejse. Så der stod jeg pludselig, midt i et projekt til flere millioner. Det er fedt at være med til at bygge noget, som bare virker. Det føles godt at sende sådan et projekt ud i verden.

Der er noget fascinerende ved at tage en bunke jern og skabe noget af det.
Lasse Aistrup Dalgård Hansen

Hvilke opgaver kan du bedst lide på din arbejdsplads?

 - Det er, når jeg skal ud på en montageopgave eller noget reparation. At komme ud til kunden og se noget nyt. At stå på en mark og reparere en maskine med de ting, man nu har, og selv komme på løsninger. Opgaver, hvor man står tidligt op om morgenen og kommer sent hjem om aftenen. Jeg kan bare godt lide, når man skal yde lidt mere og udfordre sine grænser.                                

Hvilke udviklinger inden for dit fag synes du er særligt interessante?

- Der kommer flere folk til, håber jeg. Jeg får i hvert fald tit at vide, at der mangler mange smede rundt omkring. Det er også noget, jeg selv forsøger at gøre noget ved, derfor er jeg også rollemodel. Det var noget, en vejleder ude på skolen tilbød mig, og det ville jeg da gerne være med til! En af de ting, jeg gør som rollemodel, er at tage på skolebesøg hver måned. Vi tager ud på folkeskoler og fortæller om, hvorfor vi har valgt vores uddannelser. Det er for at vise eleverne, at når det kommer til uddannelse, så betyder det ikke noget at vælge forkert i første omgang, for man kan altid vælge noget nyt.

Vi tager ud på folkeskoler og fortæller om, hvorfor vi har valgt vores uddannelser.
Lasse Aistrup Dalgård Hansen

Er der nogle teknologier, du tror kommer til at ændre faget?

- Laserskæring bliver mere og mere normalt. Man kan skære emner ud så nøjagtigt, at de nærmest bliver puslespilsbrikker. ”Klik klik” og så kan man gå i gang med at svejse. Det er ret fedt.

- En laserskærer er et stort skærebord, altså nogle af dem er tre gange ni meter, hvor man lægger en plade op i den tykkelse og det materiale, man gerne vil have. Så uploader man en skærefil, og så kører den sådan set af sig selv og skærer de dele ud, man skal bruge. Den laver et meget præcist og rent snit, og så slipper man også for selv at bruge tid på det.

Hvad dyster en klejnsmed i til DM?

- Konkurrencen varer 17 timer fordelt på tre dage. Vi ved ikke, hvad vi skal bygge til DM endnu, men til regionsmesterskaberne byggede vi en trækvogn, hvor vi skulle igennem en række forskellige discipliner. Der var tre forskellige svejsediscipliner, boring af huller, klip med pladesaks, flammeskæring, noget pladebuk og oversavning af rør.

Hvad bliver den sværeste del af konkurrencen?

- Den sværeste for mig bliver nok flammeskæring, det bruger jeg overhovedet ikke til daglig. Jeg har faktisk kun gjort det en enkelt gang, og det var kun for at skille noget ad, ikke fordi delene skulle bruges bagefter. Så at kunne skære pænt og præcist er noget, jeg skal øve mig på. Vi er jo vant til at sende ting til laserskæring, fordi det giver et bedre resultat.

Gør du noget særligt for at forberede dig?

- Min virksomhed ReTec og skolen har snakket sammen, og de er blevet enige om, at jeg kan få en uge på skolen til at øve før konkurrencen. Jeg har tænkt mig at bede læreren om at sætte tid på mig, så jeg kan øve mig i at arbejde under pres. Man har jo ikke for meget tid under konkurrencen, så hvis jeg kan blive bedre til at arbejde hurtigt og præcist, ville det være godt. Jeg har også tænkt mig at tage nogle aftener ude på arbejdet og øve mig i flammeskæring.

Danmarks største uddannelsesevent

DM i Skills, Danmarksmesterskaberne for unge på erhvervsuddannelser, afholdes en gang årligt. Med flere end 300 deltagere fra 50 fag og op mod 70.000 besøgende er det Danmarks største uddannelsesevent. I 2020 afholdes DM i Skills d. 16.-18. januar i Bella Center i København. Her på siden og på vores Facebookside kan du følge industriens deltagere helt frem til medaljeoverrækkelsen.