Klejnsmed TEC
25 maj 2022

Industrien vil tiltrække flere kvinder til branchen

Der er massiv mangel på lærlinge og faglærte i den danske industri. En central del af løsningen er at tiltrække flere kvinder. Metalindustriens Uddannelser vil sammen med Boss Ladies få flere kvinder til at vælge industrien til.

Hvis du sjældent har set en kvindelig klejnsmed eller industritekniker, så er det ikke så underligt. I industrien udgør kvinder nemlig blot fem pct. af de beskæftigede, viser tal fra Danmarks Statistik og Dansk Industris beregninger. De tal har ikke ændret sig de sidste ti år. Derfor går Dansk Industri, Dansk Metal og Industriens Uddannelser nu sammen med Boss Ladies ind i kampen om at tiltrække flere kvinder til industriens fag.

- Det er på tide, at vi får set på og arbejdet med den fortælling, der knytter sig til vores uddannelser. Med en uddannelse og et job i metalindustrien skal du både kunne arbejde praktisk, kunne tænke i løsninger og kunne samarbejde på tværs af faggrupper. Færdigheder som jeg ikke kan se, hvorfor mænd skulle have patent på. Jeg glæder mig til samarbejdet med Boss Ladies, hvor vi i endnu højere grad kan få vist kvinder, at en teknisk faglig uddannelse er lig med gode lærepladser og gode karriere- og videreuddannelsesmuligheder i et kreativt miljø, udtaler Kasper Palm, formand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg og forbundssekretær i Dansk Metal.

Nødvendigheden af at få flere kvinder til at vælge en uddannelse inden for metalindustrien bakkes op af Signe Tychsen Philip, næstformand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg og underdirektør i Dansk Industri:

- Virksomhederne skriger på faglært arbejdskraft, der er masser af lærepladser, der er gode jobs i vente og mulighed for at gøre en afgørende forskel i den grønne omstilling. Når virksomheder bl.a. mangler lastvognsmekanikere, køleteknikere, automatikteknikere eller elektronikfagteknikere er der også grund til at rekruttere kvinder. Derfor glæder jeg mig til, at vi i en fælles indsats med organisationer, virksomheder, skoler og Boss Ladies kommer til at øge rekrutteringen og fastholdelsen af kvinder i metalindustriens uddannelser.

Fællesskabet skal fastholde kvinder i branchen

Skuer vi ud i fremtiden, ser vi, at forandringen ikke kommer af sig selv, og at udfordringen ikke står til at løse medmindre, vi sætter aktivt ind. For kigger vi ind i uddannelsestallene, så viser de, at syv pct. kvinder blev optaget på metalindustriens uddannelser i 2021, og de tal er stagneret de seneste år. Det er en tendens, Boss Ladies kender fra andre mandsdominerede håndværksfag.

Jeg er med i Boss Ladies, fordi det er fedt at være en del af et kvindeligt fællesskab, men også at få lov til at vise uddannelsen frem og inspirere flere til at tage den megafede uddannelse, jeg går på.
Camilla, industriteknikerlærling

Boss Ladies er et forandringsprojekt, der har skabt strukturelle forandringer i bygge-, anlæg- og installationsbranchen samt de maritime fag.

I Boss Ladies inviteres kvindelige faglærte og elever ind i et fællesskab af og med kvindelige kolleger fra mange forskellige brancher. Formålet at styrke sammenholdet blandt kvindelige ansatte og elever samt talentudvikling af den enkelte – og ikke mindst at skabe blivende forandringer i branchen.

Med det nye samarbejde med industrien, glæder de sig til at samle alle landets Boss Ladies.

- I Boss Ladies glæder vi os meget til at skabe forandring sammen med industriens aktører. Vi ved fra vores arbejde med kvinder i mandsdominerede brancher, at der er mange kvinder, der falder fra, når de er en kønsminoritet. Derfor arbejder vi strategisk med at fastholde kvinderne og skabe gode vilkår i brancherne. Det gør vi hele vejen rundt både på skolerne, på lærepladserne og med kulturen. Når man får kvinder ind på arbejdspladsen, så løfter det oftest arbejdskulturen og det gavner også mange mænd, fortæller Nina Groes, direktør i Foreningen Divérs og initiativtager til Boss Ladies.

Camilla Kristensen, som er i gang med at uddanne sig til industritekniker og til dagligt står i lære hos Grundfos, glæder sig til at blive rollemodel for en ny generation af unge piger, der står over for et uddannelsesvalg.

- Det er ikke overraskende, at vi er få kvinder på de teknisk faglige uddannelser, for der er mange fordomme om branchen. Hos Grundfos er der ikke forskel på mig og mændene. Jeg er med i Boss Ladies, fordi det er fedt at være en del af et kvindeligt fællesskab, men også at få lov til at vise uddannelsen frem og inspirere flere til at tage den megafede uddannelse, jeg går på. Jeg vil gerne vise faget frem, formidle at man som kvinde sagtens kan tage uddannelsen og gøre, hvad man selv har lyst til og ikke gøre, som alle andre siger, lyder det fra Camilla.

Om initiativet:

Samarbejdet består af Boss Ladies, Metalindustriens Uddannelsesudvalg, Industriens Uddannelser, Dansk Metal og Dansk Industri. 

Det er finansieret af midler fra Trepartsaftale om flere lærepladser og entydigt ansvar.

 

Læs mere om Boss Ladies her

Læs mere om Metalindustriens Uddannelsesudvalg

Kontakt os gerne og hør nærmere