Karosseriteknikeren Simon træner først på millimeteren, så på minutterne

Navn: Simon Jacobsen
Uddannelse: Karrosseritekniker
Virksomhed: Bayern Autogroup Aalborg
Skole: College 360
Alder: 21

Hvordan forbereder du dig til WorldSkills?

- Min mester har givet mig lov til i arbejdstiden at udføre nogle af de opgaver, vi kan blive stillet til WorldSkills. Og så handler det jo simpelthen om at gøre det bedre og bedre og hurtigere og hurtigere. Men der er også meget mentaltræning i det, for når man er presset, så er det vigtigt at holde hovedet koldt og fokusere på opgaven, samtidig med at det skal gå stærkt.

Hvordan træner du det – at arbejde hurtigt og undgå fejl, når du bliver presset?

- Jeg starter hver opgave med at fokusere på at lave den korrekt. Og her taler vi altså på millimeteren. Når jeg så har gjort det så mange gange, at den sidder helt skarpt, så går jeg i gang med at træne hastigheden og lave opgaven hurtigere og hurtigere. Så det er først millimeterne, der skal på plads, og så minutterne. Og så tror jeg, at på et eller andet tidspunkt, så siger det klik, og så sidder den der bare.

Hvilke færdigheder træner du for eksempel?

- Det kan være sådan noget som at skifte bagskærmen på en bil, der virkelig kræver præcision. Eller opretning, det vil sige at udrette buler i for eksempel en bildør. Det skal vi kunne rette op, så det ser fuldstændig originalt ud igen. Det er meget svært! Det handler om at forstå bulen, for ellers så kan du ikke rette den ud. Det er meget teknisk, men det er jo også det, der gør det sjovt.

Hvorfor valgte du at blive karrosseritekniker?

- Jeg startede faktisk på grundforløbet til mekanikeruddannelsen, men kunne ikke finde en læreplads. Mange af de steder, jeg spurgte, ville de til gengæld gerne have en karosseritekniker, så jeg skiftede og fandt så ud af, at jeg er ret god til det.

Hvad er det fede ved dit fag?

- Hvis man tager en større skade, en frontskade for eksempel, til langt over 50.000, så finder du ikke to skader, der er ens. Der er stor variation, og det betyder, at opgaverne også varierer meget. Det kan jeg godt lide.

For nylig vandt du guld ved DM i Skills, og nu skal du til WorldSkills – hvordan er du blevet så god?

- Jeg har altid haft en god tålmodighed, og det tror jeg, betyder meget. Fra starten har jeg været god til at fange de små detaljer, der ligger i håndværket. Men man skal også have en forståelse for selve faget. Faglig stolthed er der meget af i vores branche. Det betyder, at vi altid gør vores bedste for at lave tingene rigtigt, og det passer godt til mig, for jeg kan bedst lide, når der er orden i sagerne.

Hvad siger din chef og dine kolleger til, at du skal til WorldSkills?

- De er stolte og glade på mine vegne og bakker mig 100% op i det, for eksempel ved at lade mig træne i arbejdstiden. Det betyder meget for mig, for hvis ikke træningen og turen til Rusland kunne fungere sammen med mit arbejde, så ville det jo ikke kunne lade sig gøre.

Er du nervøs her op til konkurrencen?

- Altså førhen har jeg altid haft nerver på, når jeg skulle til eksamen eller prøve eller sådan noget, men jeg synes, det går bedre med det. Selvfølgelig er jeg nervøs for, hvilken plads jeg ender på, men når alt kommer til alt, så vil man jo nok være tilfreds, uanset hvilken plads man ender på. Det er jo kæmpe stort bare at være en del af det.

Tør du sige noget om chancerne for at få en medalje med hjem?

- Jeg satser på en top 10, hvis jeg skal være helt ærlig. Alt derfra og opefter, det er på plus, og så kan man kun blive glad.

Simon Jacobsen er én af tre repræsentanter fra industriens fag, der skal dyste til WorldSkills i Rusland i august 2019. College 360 er ansvarlig for hans deltagelse.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Astrid Sandvad Kudahl

Kommunikationskonsulent

Telefon

33 77 91 48

Mobil

21 89 48 48

E-mail

ask@iu.dk