Tre ud af fire elever laver en uddannelsesaftale med en virksomhed på flere industriuddannelser indenfor det første år efter de har afsluttet deres grundforløb. Det er et højt niveau i erhvervsuddannelsessektoren,
Det viser tallene i en ny analyse lavet af Rambøll, som Industriens Fællesudvalg (IF) har fået lavet om de uddannelser, som Dansk Industri og 3F Industri i fællesskab dækker over. Det drejer som om bl.a. om industrioperatør- og procesoperatøruddannelsen.
Uddannelserne der indgår i analysen er:
- Det er positivt, men ambitionen er, at endnu flere skal have en læreplads. Derfor er der behov for, at vi sætter mere fokus på grundforløb 2, så de, der har behov for det, får ekstra støtte og vejledning, siger Pia Maul Andersen, formand for IF og næstformand for 3F Industrigruppen, med henvisning til den fjerdedel, der ikke får en læreplads inden for et år, efter de har afsluttet grundforløb 2 (GF2).
Konsulenttjeneste laver opsøgende arbejde
En del af løsningen for at få koblet flere elever uden læreplads til virksomheder skal bl.a. findes i IFs opsøgende konsulenttjeneste, der er finansieret af trepartsmidler.
Konsulenttjenesten besøger mange virksomheder, og på foranledning af analysen vil den nu sætte ekstra fokus på, om der er nogle elever i søgekøen på de omkringliggende skoler. På den måde vil det være muligt at skabe en kontakt mellem elever uden læreplads og de virksomheder, der har plads til elever.
Mange lander en aftale allerede inden de starter på uddannelsen
Det er næsten halvdelen af eleverne på IFs uddannelser, der har underskrevet en uddannelsesaftale, allerede inden de begynder på grundforløb 2. Det skyldes, at mange af dem, der begynder på bl.a. industrioperatør- og procesoperatøruddannelsen, er voksne, der arbejder ufaglært i en virksomhed, og dermed har mulighed for at søge læreplads i en virksomhed, de allerede er beskæftiget i.
- Det er glædeligt, at så mange får en aftale og bliver udlært i en virksomhed. Industrivirksomhederne er glade for de her medarbejdergrupper, der bliver faglærte. Nu skal vi se på, hvordan vi kan styrke mulighederne for den gruppe af elever, der har svært ved at finde en læreplads, siger Christine Bernt Henriksen, næstformand i IF og chefkonsulent i Dansk Industri.
- Det er glædeligt, at så mange får en aftale og bliver udlært i en virksomhed. Industrivirksomhederne er glade for de her medarbejdergrupper, der bliver faglærte. Nu skal vi se på, hvordan vi kan styrke mulighederne for den gruppe af elever, der har svært ved at finde en læreplads