Skibsmontør
19 februar 2024

Skibsmontøruddannelsen har vind i sejlene – skole opretter endnu et GF2-hold

EUC Nord har for første gang i otte år tre fulde hold med GF2-skibsmontørelever. Et øget fokus på at uddanne skibsmontører på Sjælland og øerne har givet pote.

EUC Nord er gået fra to til tre hold med GF2-elever på skibsmontøruddannelsen. Fremgangen er et resultat af en målrettet indsats - i et tæt samarbejde mellem Metalindustriens Uddannelsesudvalg og EUC Nord - for at promovere uddannelsen på Sjælland og øerne.

Det startede egentlig et helt andet sted. En indsats finansieret af trepartsmidler blev i 2022 sat i søen for at skaffe flere lærepladser til de eksisterende skibsmontørlærlinge. Men et økonomisk opsving i branchen bevirkede, at virksomhederne pludselig stod i kø for at tage skibsmontørlærlinge.

Derfor lå det lige for også at kigge på, hvordan man kunne skaffe flere elever til uddannelsen. Og det er en række af forskellige indsatser, der har gjort, at EUC Nord nu har oprettet et tredje hold med 15 GF2-elever. De sidste otte år har skolen haft to hold.

- Det er lykkedes at skaffe flere skibsmontørelever gennem en målrettet indsats, og det er vi rigtig glade for, siger Jesper Clausen, uddannelseschef på EUC Nord.

- Indsatsen har gjort, at flere unge kender til skibsmontøruddannelsen og finder den attraktiv. Det er stort. Vi oplever særligt en øget interesse for at tage skibsmontøruddannelsen som eux, tilføjer Jesper Clausen.

Det er ikke alene på EUC Nord, at de oplever en stigende interesse for skibsmontøruddannelsen. Det samme gør sig gældende for Svendborg Erhvervsskole, som også har fået flere elever på uddannelsen de seneste år. Svendborg Erhvervsskole tilskriver det blandt andet virksomhedernes store efterspørgsel og gode vilje til at aflønne eleverne under deres grundforløb. 

En håndfuld nyligt godkendte lærepladser

Hovedfokus for projektet var at skaffe flere lærepladser. Derfor har både EUC Nord og Svendborg Erhvervsskole turneret virksomheder rundt på Sjælland og øerne, hvilket har resulteret i en række nye godkendelser og uddannelsesaftaler. Der er etableret et godt samarbejde mellem skolerne, som har delt det nye område op imellem sig. På den måde undgik lærepladskonsulenterne at besøge de samme virksomheder. Projektet har dermed affødt et særdeles frugtbart samarbejde mellem EUC Nord og Svendborg Erhvervsskole, som parterne forventer fortsætte efter projektperiodens udløb.  

EUC Nords lærepladskonsulent slog to fluer med ét smæk og benyttede desuden turene på Sjælland til også at få kontakt til efterskoler og 10. klassescentre på Sjælland. Elever og lærere fra skolerne blev bl.a. inviteret på besøg hos en maritim virksomhed for at se, hvad en skibsmontør arbejder med.

Det nyoprettede GF2-hold på EUC Nord peger på, at flere unge mennesker har fået øjnene op for skibsmontøruddannelsen. Det er endda lykkedes at matche skibsmontørelever fra EUC Nord med virksomheder på Sjælland og øerne, som har indgået en uddannelsesaftale. Det krævede dog, at lærlingene flyttede. En af dem er Mathias Boldsen, som landede en aftale med Marco Marine, som leverer motorservice til skibe verden over.

- Det har været vigtigt for mig at få det bedste ud af uddannelsen. Så da jeg fik mulighed for at tage fra Jylland til Sjælland og arbejde for Marco Marine, var jeg ikke tvivl. Hos Marco Marine får jeg lov til at rejse rundt i hele verden og servicere skibsmotorer, som jeg altid har drømt om, siger Mathias Boldsen, skibsmontørelev hos Marco Marine.

Initiativerne til i projektet har blandt andet bestået af:

  • Udarbejdelse af informationsmateriale om uddannelsen fra EUC Nord målrettet kommende elever og virksomheder
  • Ansættelse af en ekstra ressource til det lærepladsopsøgende arbejde hos EUC Nord
  • Etablering af samarbejde mellem EUC Nord og Svendborg Erhvervsskole
  • Opsøgende arbejde til 26 virksomheder på Sjælland og øerne udført af EUC Nord og Svendborg Erhvervsskole, hvoraf flere virksomheder er blevet godkendt til at tage lærlinge.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Irene Neimann Rasmussen

Chefkonsulent

Telefon

33 77 91 07

Mobil

21 70 00 86

E-mail

irnr@iu.dk