Siden kursuspakken for fjernevarmesvejsning blev præsenteret af Dansk Industri, 3F, Dansk Metal og Tekniq Arbejdsgiverne tilbage i februar 2023, har TEC gennemført to kursusforløb. Nu er de i gang med at afslutte deres tredje kursusrække, og det er godt nyt for de mange virksomheder, som anlægger fjernvarme for danskerne. De har nemlig et stort behov for flere medarbejdere.
Catja Gulmark Andersen er svejsekoordinator på TEC, og hun oplever personligt virksomhedernes behov.
- Lige nu har vi behov for et par tusinde fjernvarmesvejsere. Det er ikke usædvanligt, at jeg bliver ringet op af virksomheder og spurgt, om vi har nogle ledige fjernvarmesvejsere, siger Catja Gulmark Andersen.
På kursusforløbet kommer kursisterne igennem en række AMU-kurser i sikkerhed og svejseteknik, så de får de nødvendige certificeringer, som svejsning af fjernvarmerør kræver. Kursuspakken varer lidt over to måneder og består af 17 kurser fordelt på fire områder.
Mulighed for at fordybe sig i svejsning
En af de nuværende kursister er Alenya Grundtvig, der er udlært smed, og har arbejdet i smedefaget i 28 år. Selv hørte hun om kurset gennem en bekendt.
- Jeg synes, at kursuspakkens sammensætning fungerer godt. Der er tid til fordybelse, så jeg kan øve mig i at svejse bl.a. tvillingerør, siger Alenya Grundtvig, der ikke er i tvivl om, hvad hun vil, når hun er færdig med det sidste kursus i pakken.
- Jeg skal da være fjernevarmesvejser. Det er fedt at være med til at lave noget større, som også er vigtigt for den grønne omstilling, siger hun.
Selvom ikke alle ender med at arbejde som fjernvarmesvejser, så er 70 pct. af kursisterne på TEC’s fjernvarmesvejserkursus kommet i job.
For at sikre succes udvælger TEC de kursister, som skolen mener, har potentiale til at gennemføre kursuspakken. Helt praktisk holder Catja Gulmark Andersen, svejsekoordinator på TEC, også indledende samtaler med potentielle kursister og sørger for, at der er tilstrækkelig information før start.
- Vi sikrer os, at profilerne passer ind, før de bliver optaget på kurserne. De skal nemlig være forberedte på at arbejde i al salgs vejr og i uvante stillinger. Udover det skal de have kørekort, en sikker hånd og være detaljeorienterede, fortæller hun. Og det betaler sig, for det skaber hold med motiverede kursister og sammenhængskraft på holdet, hvor de bruger hinandens ekspertise.
- Vi er gode til at hjælpe hinanden og give forskellige fif til svejseteknikken, fortæller Alenya Grundtvig.
Alenya Grundtvig der øver sig på at svejse tvillingerør.
Vigtig for den grønne omstilling
Kursuspakken er kendt udenfor værkstedet og helt inde på Christiansborg. Den 5. december fik TEC og de nuværende kursister besøg af børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye. Og han pointerede lige netop, hvorfor det er vigtigt at uddanne flere fjernvarmesvejsere gennem AMU-pakken.
- Den største bremse på den grønne omstilling i Danmark er lige nu, at der ikke er folk, som kan finde ud af at svejse fjernvarmerør sammen, at sætte vindmøllerne op eller rulle elnettet ud. Og så bliver al den grønne snak jo bare til – jah, snak, sagde ministeren ved sit besøg på TEC