Hvordan får man flere unge til at affaldssortere i campområderne, også når musikken buldrer, og regnen siler ned? Det spørgsmål har 20 værktøjsmagerlærlinge fra Skive College arbejdet med at besvare gennem to innovationsdage, hvor de har udviklet en poseholder, der kan sidde fast på et pavillonben eller pælerør, holde til lidt af hvert og er enkel.
I sidste uge blev idéen omsat til virkelighed. Seks camps på Roskilde Festival fik lov at teste prototyperne, mens lærlinge stod på Det Cirkulære Laboratorium og fortalte nysgerrige festivalgæster om, hvordan de har brugt deres faglighed til at udvikle en konkret løsning på en velkendt udfordring.
– Det er rigtig fedt, at man kan være med til at gøre festivalen grønnere og samtidig få mulighed for at vise, hvad man kan som værktøjsmager med et fysisk produkt, som alle kan forholde sig til, siger 23-årige Conrad, værktøjsmagerlærling.
Når faglighed bliver til noget, man kan tage og føle på
Formålet med projektet har både været at skabe en affaldsløsning, der virker ude i virkeligheden, og at gøre det tydeligere, hvad en erhvervsuddannelse i metalindustrien kan bidrage med. De fleste ved, hvad Roskilde Festival og affaldssortering er, så når lærlinge viser, hvordan de med deres viden om for eksempel CNC-fræsning og genanvendeligt plast har udviklet noget, der kan bruges her og nu, bliver uddannelsen mere konkret for dem, der kigger med.
Og tilbagemeldingerne fra festivalgæsterne var positive:
– Det har faktisk været virkelig rart med nogle rigtige poseholdere i vores camp. Så slap vi for at tape poser fast på pavillonen, som vi plejer. Og fordi affaldsposerne kom op i højden, blev det også nemmere at smide affald ud løbende, i stedet for bare at smide det på jorden, som man ellers hurtigt gør, lød det fra dem, der havde testet prototyperne.
En løsning skabt i fællesskab
Poseholderprojektet er et samarbejde mellem Det Cirkulære Laboratorium på Roskilde Festival, Plastindustrien og Metalindustriens Uddannelsesudvalg v. Dansk Industri, Dansk Metal og TEKNIQ. Projektet viser, hvordan faglig stolthed, nysgerrighed og samarbejde kan skabe noget, der både er bæredygtigt og brugbart, midt i festivalens virvar.
Se videoen nedenfor og hør, hvorfor Metalindustriens Uddannelsesudvalg mener, at projektet er vigtigt, og hvad de håber at opnå: