Elbil-kompetencer vinder terræn på mekanikeruddannelsen
04 juli 2022

Elbil-kompetencer vinder terræn på mekanikeruddannelsen

Den grønne omstilling er i fuld gang – også i bilbranchen, hvor opladelige biler fylder stadig mere i bilsalget. I 2021 var mere end hver tredje nye bil enten en plug-in hybrid eller elbil. Det øger behovet for personvognsmekanikere med kompetencer inden for elbilområdet. Nyudviklede fag skal sikre, at mekanikeruddannelsen følger med udviklingen.

Metalindustriens Uddannelsesudvalg reviderer løbende uddannelsen til personvognsmekaniker. I 2019 opjusterede udvalget mængden af undervisning om fejlfinding og reparation af el- og hybridbiler, og i 2020 blev varmepumpeteknologi implementeret i undervisningen. Fra d. 1. august i år bliver uddannelsen opdateret med syv nyudviklede fag, der skal være med til at sikre, at mekanikernes kompetencer følger med udviklingen.

Mekanikerfaget er i en rivende udvikling, og vi er glade for, at vi med den seneste revision tager endnu et grønt skridt, fortæller Erling Jensen, faglig sekretær i Dansk Metal. - Med revisionen sender vi ikke forbrændingsmotoren på pension. Vi kommer til at skulle bruge både de traditionelle mekaniske færdigheder og de tekniske kompetencer i den grønne omstilling – og dem har vores mekanikere heldigvis.

Resultat af stærkt udvalgsarbejde

Det er et tæt samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter og erhvervsskolerne, der nu resulterer i, at uddannelsen bliver justeret. Igennem et år har arbejdsmarkedets parter og skolerne mødtes til landsmøde og workshops for sammen at udvikle uddannelsen. Udover de nyudviklede fag er det også nyt, at elever allerede på grundforløbet bliver præsenteret for el- og hybridbiler:

Bilbranchen er under hastig forandring – både i forhold til den teknologiske udvikling af produktet, grøn omstilling og digitalisering. Og uddannelsen til personvognsmekaniker skal følge med. Den seneste revision er endnu et skridt i den grønne retning. Det er bl.a.  glædeligt, at eleverne fremover bliver fortrolige med arbejdet på el- og hybridbiler allerede på grundforløbet,” siger Hanne Baunkjær, chefkonsulent i DI Bilbranchen.

Skolerne bakker op

På Syddansk Erhvervsskole, som er en af de 23 skoler, der udbyder personvognsmekanikeruddannelsen, tager afdelingsleder Jesper Holm fra AutoVidencenter Fyn godt imod de nye ændringer. Ifølge ham passer de nye uddannelsesændringer som fod i hose – for nu.

Indholdet er godt, da det fuldt ud understøtter de nyeste teknologier på elbiler. Jeg oplever, at skolerne er blevet hørt, og at vores store erfaringer fra kursusområdet med producenterne har sat sit aftryk. Vores erfaringer fra efteruddannelsesområdet med elbilkurserne er nu blevet inddraget direkte på erhvervsuddannelsen. Vi er på plads med både faglighed og udstyr, og alle faglærere på grundforløbet er blevet efteruddannet og er klar til at tage imod eleverne efter sommerferien.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Anders Hiort Hansen

Chefkonsulent

Telefon

33 77 91 63

Mobil

22 35 35 26

E-mail

ahh@iu.dk