Weldingdroid 3 2000X880
01 januar 2020

WeldingDroid fra Løvens Hule: Som smede er vi professionelle problemknusere

Svejseteknisk know-how, flere års nørderi, gå-på-mod og en makker, der er din faglige modsætning. Det er en del af opskriften bag virksomheden WeldingDroid, som for nylig gæstede tv-programmet Løvens Hule og gik derfra med en investering på 400.000 kr. Her fortæller de om vejen fra håndværkere til iværksættere.

En automatiseret svejsemaskine, der kan svejse ligeskårne rør, flanger, kraver og bøjninger til brug i især vandværksbranchen. ”Løverne”, dvs. det panel af investeringsglade iværksættere som deltagerne kan bede om økonomisk hjælp og forretningsmæssig sparring i tv-programmet Løvens Hule, forstod vist ikke ret meget af det, Christian Olsen og Kevin Christensen fortalte om deres selvopfundne og hjemmebyggede svejsemaskine. Men de forstod, at de to smede havde styr på sagerne.

- Det er jo et reelt problem, I gør noget ved her, lød det bl.a. fra Jacob Risgaard som sammen med Jesper Buch nu er investor i virksomheden med navnet WeldingDroid.

At få den gode ide - og forfølge den

Christian Olsen og Kevin Christensen er uddannet smede, og Kevin Christiansen har dertil en uddannelse som produktionsteknolog. De mener begge, at deres uddannelsesbaggrund har været afgørende for, at de i dag kan tilføje opfindere, udviklere og iværksættere til CV’et. Det med at løse problemer er nemlig kernen i deres faglighed.

- Jeg har altid været en problemknuser. Jeg har fået ideer og fundet på løsninger. Som håndværker lever man jo af at løse problemer, lyder det fra Kevin Christensen, som først kom med i projektet i april sidste år.

- Jeg har altid været en problemknuser. Jeg har fået ideer og fundet på løsninger. Som håndværker lever man jo af at løse problemer.
Kevin Christensen, WeldingDroid

Indtil da var svejsemaskinen noget, Christian Olsen gik for sig selv og nørdede med. Han har selv arbejdet som smed i 15 år og med netop den type rør, som maskinen nu kan svejse for ham.

- Jeg tænkte på, om det arbejde, som jeg kunne bruge op til otte timer på - fastspændt til et rør i en dårlig arbejdsstilling - mon kunne løses lettere. Og så satte jeg mig for at finde en løsning, forklarer han om, hvordan ideen opstod.

Som smed vidste han alt om stålarbejde og kunne svejse i søvne. Styring, kodning og pbc-print var derimod helt nyt, men nødvendigt, hvis han skulle lave den maskine, han havde i tankerne. Og hvad gør man så?

- Jeg lagde alt hyggesmedearbejdet – det der med at lave skulpturer og ting til sig selv - på hylden for udelukkende at fokusere på den ene opgave: At udvikle min maskine. Og så tog jeg en ting af gangen. Hvordan styrer du en hastighedsregulering? Tjek. Hvordan laver du en timerregulering? Tjek. Hvordan koder du en touchscreen? Tjek. Hvordan laver du en afstandsberegning og en afstandsmåling? Tjek. Alle de ting, der indgår i sådan en maskine, dem har jeg lært mig selv at lave bid for bid, og til sidst kunne jeg alle de ting, det krævede. Så var det bare at samle alle komponenterne på én gang.

Han får det til at lyde let, men beskriver alligevel vejen fra første ide til færdig prototype som lang og hård. Otte år har det taget, fra han besluttede sig for, at han gerne ville bygge maskinen, til han stod med den i Løvens Hule. Samtidig har han passet sit arbejde som selvstændig lejesmed (en smed, der lejer sig ud til andre smede, red.).

Få dig en makker

Christian Olsen var bare 15 år, da han flyttede fra Hundige ved København til Vejen i Sønderjylland, hvor han havde fået læreplads som smed. I dag mener han, at det at stå på egne ben i så ung en alder har hærdet ham til livet som iværksætter.

- Jeg er typen, der siger: Nu gør jeg det, og så får jeg det til at fungere, siger han og fortæller, at han derimod har det svært med at være afhængig af andre. Ordsproget ”sin egen lykkes smed” passer tilsyneladende ret godt på ham, og da en sparringspartner rådede ham til at finde sig en makker, måtte han derfor tygge lidt på det.

- Jeg fik helt kynisk at vide, at det jeg havde gang i, det var simpelthen så teknisk uforståeligt, at det ikke kunne sælges. Og så fik jeg et råd: Find dig en makker fra samme branche, men som kan noget andet end dig selv – din faglige modsætning.

Så han fandt Kevin Christensen. På LinkedIn. En smed fra samme område, som tilmed havde en uddannelse som produktionsteknolog. Kevin kunne lave tekniske tegninger, styre en produktion og stå for markedsføringen. Alt det, Christian helst ville være fri for.

- Jeg kan drukne ham med teknisk data og han kan drukne mig med formaliteter. Det er skide godt, for han kan alt det, jeg ikke gider. Han er forretningsmanden, jeg er teknisk chef. Jeg har sagt det helt fra start: Jeg kommer ikke til at sidde med det administrative, for jeg har det bedst, hvis jeg kan bruge et par dage uden af tale med nogen, imens jeg koncentrerer mig om at løse et problem. Hvis jeg skal snakke i telefon med mere end tre mennesker i løbet af en dag, så får jeg pip. Han er sådan en, der kan snakke i to telefoner på en gang, forklarer Christian Olsen om makkerskabet.

Stadig stolte håndværkere

Siden Kevin Christensen kom med i april sidste år, har WeldingDroid haft fart på. Det er gået fra en prototype til en fjernstyret og automatiseret svejsemaskine, har solgt de første to og fået to ”løver” og yderligere tre investorer med på holdet. Og selvom det var Christian Olsen, der med sin smedebaggrund fik ideen og udviklede den første prototype, bruger Kevin også dagligt sin baggrund i branchen.

- Når jeg er ude og snakke med kunder og de efterspørger specifikke svejseløsninger, kan jeg hurtigt tale med og sige, jamen det kan vi løse sådan og sådan. Jeg har den faglige indsigt, der gør, at jeg kan give kunden svar på, om det er en opgave, vi kan løse.

- Smedeuddannelsen gav mig rigtig meget know-how. Da jeg fik mit svendebrev, følte jeg mig totalt klar til at erobre verden.
Christian Olsen, WeldingDroid

Både han og Christian Olsen er glade for de kompetencer, smedeuddannelsen gav dem, så selvom titlen nu er suppleret med iværksætter, er de stadig stolte håndværkere:

- Smedeuddannelsen gav mig rigtig meget know-how. Da jeg fik mit svendebrev, følte jeg mig totalt klar til at erobre verden. Jeg havde fået så mange færdigheder, jeg bare kunne gå ud og gå i gang med. Så selvom jeg har startet det her projekt, så betragter jeg stadig mig selv som smed. Jeg gider ikke at sige, at jeg er iværksætter. Det kan enhver jo kalde sig, konstaterer Christian Olsen.

WeldingDroids råd til andre håndværkere, der overvejer at springe ud som iværksættere:

  • Find nogen, du kan samarbejde med og stole på, og som har nogle andre kompetencer end dig selv. Det er for stor en mundfuld at gøre det selv.
  • Pas på med at fyre for mange penge af. Det er dyrt at udvikle, så tænk dig godt om. Spar op og lad vær med at låne en halv million i banken, før du har fået solgt noget.
  • Find en investor. Der er mange derude, som gerne vil investere i projekter, så man skal ikke være bange for at spørge folk, om de vil investere.
  • Bare gør det! Tag udfordringerne som de kommer, bid for bid, og sluk de brande, der opstår undervejs.

Foto: DR