På tværs af selvstændige faglige udvalg og de to sekretariater, MI og IF, blev hele 39 trepartsprojekter afsluttet ved udgangen af 2022 i Industriens Uddannelser.
Flere af de afsluttede projekter er analyser, der bidrager med ny viden, som udvalg og skoler kan bruge til at udvikle uddannelserne og fokusere deres indsatser fremadrettet.
For eksempel har Billedmediernes Faglige Udvalg (BFU), Det Faglige Udvalg for Digitale Medier (DIGIT), Grafisk Uddannelsesudvalg (GUU) og Det Faglige Udvalg for Teknisk Designer (TD) fået produceret analyser, der belyser omfang og mønstre i frafaldet på udvalgenes uddannelser.
Teater- Event- og AV-teknikeruddannelsernes Faglige Udvalg (TEA) har undersøgt unges valg af uddannelse og karrierer med særlig fokus på skoleoplæringselever.
Grafisk Uddannelsesudvalg (GUU) har fået udarbejdet analyser for at få viden om den nuværende elevgruppe, men også om hvilke faktorer, der har betydning for at tiltrække flere elever til uddannelserne.
Metalindustriens Uddannelsesudvalg (MI) har fået lavet en analyse, der undersøger, hvordan unge med studenterbaggrund i højere grad kan få øjnene op for erhvervsuddannelser i metalindustrien. Resultaterne af analysen har affødt en række forskellige aktiviteter. Bl.a. en indsats der skal synliggøre karrierevejen for målgruppen og en indsats, der undersøger muligheden for at differentiere undervisningen for studenterne.
Stor imagekampagne for smedeuddannelsen
I en helt anden boldgade kunne man mellem jul og nytår se en markedsføringskampagne for smedeuddannelsen med plakater i bybilledet og forskellige spots på udvalgte sociale medier målrettet unge og deres forældre.
Håbet er, at flere unge får øjnene op for at søge optag på smedeuddannelsen, hvor der er særlig stor efterspørgsel på faglærte. Kampagnen blev afsluttet med mere end en halv million eksponeringer af videoen. Kampagnen fortsætter ind i 2023 med nye midler, hvor næste skridt er også at udbrede kendskab og understøtte rekruttering til andre uddannelser på Metalindustriens Uddannelsesudvalgs område, fx industriteknikeruddannelsen.
Online rekruttering og løft af ufaglærte til faglærte
Industriens Fællesudvalg (IF) har haft fokus på at sikre flere faglærte. Det er bl.a. sket i en online kampagne, hvis formål er at rekruttere både unge og voksne elever til otte forskellige uddannelser. Alle IF’s otte erhvervsuddannelser, bl.a. industrioperatør og procesoperatør, er omfattet af kampagnen, som slutter med udgangen af april.
En anden indsats benytter virksomhedsopsøgende arbejde. Her er målet, at flere ufaglærte skal blive faglærte. Industriens Fællesudvalg har fastholdt fokus på rekruttering og løft af ufaglærte til faglærte i 2023-projekterne.
32 nye projekter indstillet til 2023-puljen
Frem mod d. 15. februar i år indstillede Industriens Uddannelser endnu en række projekter på vegne af udvalgene, der er finansieret af midler fra 2023-puljen, og som nu afventer AUB’s godkendelse.
Flere af de kommende projekter tager afsæt i de indsigter, viden og erfaringer fra de nu afsluttede projekter.
Tilbage i november 2020 indgik den daværende regering og arbejdsmarkedsparter trepartsaftalen ”Flere lærepladser og mere entydigt ansvar”. Med aftalen fik de faglige udvalg tildelt et større ansvar for at understøtte en øget rekruttering af elever til erhvervsuddannelserne, sikre at der er tilstrækkeligt med lærepladser samt understøtte kvalitet og mobilitet på uddannelserne via igangsættelse af forskellige projekter.