De to danske industriteknikerlærlinge Jimmi Elley Graversen og Simon Møller er i øjeblikket udstationeret på den tyske virksomhed Krones i Flensborg. De havde fået ekstraordinært fri ved frokosttid i dag den 12. december for at deltage i et frokostmøde med den danske generalkonsul i Flensborg, Annette Lind.
Det var en frokost, der skulle sætte fokus på muligheden for som faglært at blive udstationeret på tværs af landegrænser.
- Vi inviterede metallærlingene til frokost på konsulatet, fordi vi ville høre deres syn på at være udstationeret her i Flensborg. Derudover har vi på konsulatet sammen med Metalindustriens Uddannelsesudvalg et særligt fokus på nye samarbejdsaftaler mellem Danmark og Tyskland, der skal fremme udvekslingen mellem danske og tyske elever og lærlinge på erhvervsuddannelserne, siger Annette Lind, generalkonsul i Flensborg.
- Sindssygt givende ophold
De to lærlinge, der til daglig er i lære på de danske virksomheder Mekoprint og Baettr håber, at flere fremover griber muligheden for at komme til udlandet.
- Det er sindssygt givende, og så kan man få dækket flere af sine omkostninger. Jeg tror, det er noget, der kan være med til at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive. Der skal bare mange flere lærlinge afsted til udlandet, så flere ser, at det er en mulighed, siger industriteknikerlærling Simon Møller.
Og han bliver bakket op af Jimmi Elley Graversen, der har oplevet de tyske kolleger som meget imødekommende.
- Det har været fremragende. Vi er blevet taget godt imod og har fået lov til at gøre os nyttige, selvom vi ikke kender hele fabrikken. Og man skal ikke være bange for, om man kan følge med fagligt, for de er rigtig gode til at finde opgaver, der passer til ens niveau. Som industriteknikere fra Danmark har vi oplevet af have et meget højt fagligt niveau, siger Jimmi Elley Graversen, der lige som Simon Møller er på sit sidste år af uddannelsen.
DI og Dansk Metal har haft internationalt fokus i flere år
Foruden de to industrilærlinge var Michael Boas Pedersen, chefkonsulent i Dansk Industri, og Erling Jensen faglig sekretær i Dansk Metal, også til stede ved frokosten. Og der er god grund til at dyrke udveksling af arbejdskraft i grænselandet mellem Danmark og Tyskland, hvis man spørger DI og Dansk Metal.
- Parterne i Metalindustriens Uddannelsesudvalg (MI) har de sidste par år arbejdet hårdt på at styrke muligheden for at komme til udlandet med en erhvervsuddannelse. Det har konkret resulteret i et fast samarbejde med virksomheden Krones, som vi er meget glade for. Vi deltog i frokosten for at understøtte budskabet om det internationale fokus på erhvervsuddannelserne, siger Erling Jensen, faglig sekretær i Dansk Metal.
Og de internationale muligheder er en vigtig brik i indsatsen med at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne, lyder det fra DI.
- Det er positivt, at så mange virksomheder bakker op om projektet, og dermed er med til at understøtte realiseringen af den aftale, Undervisningsministeren indgik i Berlin tidligere på året. Det er en vigtig indsats for arbejdet med at synliggøre de mange internationale muligheder en teknisk erhvervsuddannelse giver, og dermed styrke erhvervsuddannelsernes image, siger Michael Boas Pedersen, chefkonsulent i DI.
Til stede ved frokosten var desuden international konsulent, Pia Lauridsen, der har etableret samarbejdet med Krones, som indtil videre har haft fem danske lærlinge på ophold. Der er desuden et nyt samarbejde på vej med virksomheden FFG i Flensborg og derudover et samarbejde på vej med en virksomhed i Kiel.