Plast 048
08 juli 2024

Praktikuge med fokus på grøn omstilling får elever til at søge ind i plastbranchen

På Den Jydske Haandværkerskole i Hadsten blev der i år for første gang afholdt erhvervspraktik for 9. og 10. klasser. Praktikugen havde grøn omstilling og bæredygtighed i højsædet og førte til, at tre piger fra en 10. klasse fik en uddannelsesaftale i hus indenfor plastbranchen.

Lurpak-emballage og vandflasker var noget af det, som 9. og 10. klasseelever fra hele landet blev præsenteret for, da de i april deltog i plastbranchens første praktikuge nogensinde. Ugen foregik på Den Jydske Haandværkerskole, og eleverne var både en tur i Lalandia og på virksomhedsbesøg hos blandt andet Zebicon og Davinci. 

Praktikugen er et pilotprojekt iværksat af brancheorganisationen Plastindustrien, som skulle give de unge en introduktion til hele plastbranchen samtidig med, at de unge fik mulighed for at deltage i sociale aktiviteter.  

- Ved at afholde en praktikuge på Den Jydske Haandværkerskole kunne vi skabe et ungemiljø. Det er noget som normalt kan være en udfordring for virksomhederne, siger Jo Dietrich, seniorkonsulent i brancheforeningen Plastindustrien.

Plast som et genanvendeligt og holdbart materiale  

I løbet af ugen fik eleverne en masse viden om plasttyper, genanvendelse af plast og en introduktion til plastmaskinerne. Fælles for eleverne var, at de fleste havde et negativt syn på plast inden praktikugen, men i løbet af praktikugen fik eleverne et mere nuanceret billede af plastprodukter og selve plastproduktionen.  

- Eleverne er blevet tudet ørene fulde af, at plast er skidt. Men i den her uge har vi kunnet lære dem om genanvendelse og brug af restmaterialer til nye produkter, fortæller Jo Dietrich. 

Genanvendelse af plastik er et gennemgående tema i Plastindustrien, og derfor er det også vigtigt at tage det op i praktikugen, lyder det fra Jo Dietrich.  

- Vi arbejder med et meget udskældt materiale, som for tiden bliver erstattet af andre materialer og løsninger, som er mere miljøskadelige. Derfor er det vigtigt, at der er nogen, der tager bolden og går forrest i arbejdet med genanvendelse i plastindustrien, siger Jo Dietrich.  

Kvindelige elever vælger plastindustrien til 

I slutningen af ugen skulle eleverne fremstille deres eget produkt under temaet bæredygtighed og ved hjælp af en 3D-printer. Alle produkterne blev præsenteret på en messe, hvor både virksomheder, lærere og forældre deltog.  

Forløbet vakte stor begejstring blandt eleverne. Endda så stor, at tre piger fra en 10. klasse i Skive nu gerne vil uddanne sig indenfor plastindustrien; to af dem som værktøjsmagere og en som plastmager.  

- Vi er vilde med det og sender hellere end gerne unge afsted næste år, lyder det i en evaluering af projektet fra Anja Østergaard Jensen, som er leder på 10. Klasse Center Skive. 

Derudover fortæller en anden elev, at hun efter forløbet er blevet mere interesseret i plast og godt kunne se sig selv arbejde med plast i fremtiden. Andre elever var også glade for ugen, men ønskede endnu mere tid til at lave deres eget produkt i plast.  

- Det er forhåbentligt ikke sidste gang, at der bliver afholdt praktikuge i plastindustrien, fortæller Jo Dietrich og tilføjer, at næste gang skal der reflekteres over, hvorvidt praktikugen skal være lokal eller landsdækkende. 

Se et sammenklip fra ugen ved at klikke på billedet herunder: 

praktik i plastbranchen

Kontakt os gerne og hør nærmere

Thomas Jensen

Uddannelseskonsulent

Telefon

33 77 91 89

Mobil

20 31 97 90

E-mail

tje@iu.dk