Uge 4 MAT Dania
23 januar 2025

Jernstøberiet Mat Dania brugte stille periode til kompetenceløft af 137 medarbejdere

Med udsigt til en periode med lavt blus på grund af faldende ordre hos jernstøberiet Mat Dania i Aars, besluttede ledelsen et kollektivt kompetenceløft for virksomhedens 137 medarbejdere i produktionen. Et nyudviklet AMU-forløb blev løsningen.

I efteråret 2024 oplevede jernstøberiet Mat Dania nedgang i ordrebogen. Virksomheden producerer støbegods - primært hydraulikemner - til entreprenør- og  landbrugsmaskiner. Efter flere overvejelser om, hvordan situationen kunne håndteres, landede beslutningen på et kollektivt kompetenceløft af virksomhedens 137 medarbejdere i produktionen.

I uge 48 blev hele produktionen derfor lukket ned, og virksomhedens kantine og mødelokaler blev omdannet til undervisningslokaler. Forud for kursusugen havde virksomheden i tæt samarbejde med Efteruddannelsesudvalget for svejsning og fyringsteknik turboudviklet et AMU-forløb baseret på eksisterende kurser i AMU-systemet.

- Vi så et behov for at få alle medarbejdere igennem et målrettet forløb, der ville gøre den enkelte medarbejder dygtigere og samtidig mere bevidst om, hvad vi laver i hele værdikæden.  Vi fandt ikke et kursus i AMU-systemet, der matchede vores behov én til én, men til gengæld kunne vi plukke målpinde ud fra eksisterende kurser og på den måde sammensætte et forløb, der gav mening for os, fortæller Bettina Grøfte, HR-chef hos Mat Dania.

Skepsis vekslet til begejstring

Nyheden om den forestående uge på skolebænken blev i første omgang modtaget med nogen skepsis, fortæller Bettina Grøfte.

- Jeg hørte en skepsis forinden - både mod at sidde stille til undervisning og mod at skulle på ”skolebænken”. Men den skepsis blev erstattet med aha-oplevelser og ny viden. Jeg har ikke hørt om én, der ikke er gået fra kursusugen med en god oplevelse. Nogle har ligefrem sagt, det er det bedste, de har prøvet i deres tid på Mat Dania, siger HR-chefen, der tilføjer:

- Ud over at få styrket kompetencerne, lære nyt og få sat ansigt på nye kollegaer, kom deltagerne fra kurset med et AMU-bevis i hånden. Det har for mange af medarbejderne også stor værdi.

Rent praktisk var kurset tilrettelagt med teori om morgenen og praksis om eftermiddagen. På den måde kom medarbejderne rundt i de forskellige afdelinger og kunne på skift fortælle, hvordan arbejdet foregår i netop deres afdeling.

- Alle var blandet på tværs af nat-, aften- og daghold, og alle afdelinger var repræsenteret på hvert undervisningshold. Medarbejderne er blevet mere opmærksomme på og har fået større forståelse for hinandens arbejdsgange. Det fik islæt af teambuilding, og det var en super sidegevinst, fortæller Bettina Grøfte.

Kurset kan bruges internt fremover og af andre støberivirksomheder

Hos Mat Dania var begejstringen for kurset meget stor, og nu håber de at kunne bruge kurset i rekrutteringsøjemed fremover.

- Det undervisningsmateriale, vi har udviklet, kan vi bruge emne for emne eller i hele kursets længde til oplæring af nye ansatte, som typisk er ufaglærte, i vores system, siger HR-chefen.

Og selvom kursusforløbet, så at sige, er formstøbt til Mat Danias produktion, så ser Bettina Grøfte også muligheder for, at andre støberivirksomheder kan få gavn af kursusforløbet.

- Det skal selvfølgelig målrettes den enkelte virksomhed, fordi mange processer er forskellige, afhængigt af hvilken type støberi man er. Men der er også mange ting, der er ens på tværs af branchen, Formål og rammer for det fem dages introduktionsforløb i AMU-regi er nu defineret. Så er det op til det enkelte støberi at fylde passende indhold i undervisningen, siger Bettina Grøfte.

Kursusforløbet varer fem dage og hedder Introduktion til støberibranchen. Kurset giver - udover fagspecifik viden - også introduktion til bæredygtighed, miljø og sikkerhed i arbejdet på et støberi.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Svend Rechnagel

Uddannelseskonsulent

Telefon

33 77 91 48

Mobil

27 62 95 47

E-mail

svr@iu.dk