Header Troels3
03 april 2025

Troels har været i gang med uddannelsen i 15 måneder – nu skal han kæmpe mod Europas bedste automatikteknikere

Når man spørger Troels om det bedste ved hans fag, siger han: ”At jeg bliver udfordret på min problemløsning.” Til september skal han deltage i EuroSkills. Troels glæder sig til at vise, hvad en, der er ny i faget, kan præstere.

Navn: Troels Vase Hansen
Alder: 21 år
Uddannelse: Automatiktekniker
Virksomhed: Velux
Skole: UCRS (UddannelsesCenter Ringkjøbing Skjern)

Hvad laver en automatiktekniker?

- En automatiktekniker laver egentlig mange ting. Man skal kunne finde ud af alt, hvad der vedrører en industrimaskine. Man skal have kendskab til det elektriske, det mekaniske og til programmering af industrimaskiner. Så kan man enten arbejde med udvikling, som jeg gør på min arbejdsplads, hvor vi bygger nye maskiner, eller man kan arbejde med vedligehold.

Hvorfor valgte du denne uddannelse?

- Jeg har altid været interesseret i elektriske ting og været fascineret af, hvordan det hele fungerer. Jeg havde egentlig søgt ind på elektrikeruddannelsen efter gymnasiet, men så blev jeg ringet op og fik at vide, at de lige havde startet uddannelsen til automatiktekniker. De spurgte, om jeg ikke ville undersøge, om jeg ville det i stedet – og jeg syntes, det lød meget fedt ikke bare at kunne lave det elektriske, men at kunne lave alt det, en industrimaskine består af. Jeg kan godt lide, at det ikke bliver så ensartet.

Hvad er det bedste ved dit fag?

- Det er nok, at jeg bliver udfordret på min problemløsning, og at der ikke længere er en, der holder én i hånden. Nu er det mig, der er beslutningstageren. Nu er jeg jo lærling, så jeg har selvfølgelig en chef, jeg skal igennem, men i bund og grund er det mig, der skal tage beslutningen om, hvordan en ting skal gøres. Det kan jeg godt lide. 

Hvis du mødte en person, der var i tvivl, om han eller hun skulle vælge din uddannelse, hvad ville du så sige til ham eller hende?

- Så ville jeg nok sige, at de skulle tage at give det en chance. Hvis man nu tager udgangspunkt i en folkeskoleelev, så kan det godt virke meget stort at læse til automatiktekniker, men det er et virkelig bredt fag. Man kan altid tage uddannelsen og så bruge den senere hen, hvis man vil noget helt andet. Det er en uddannelse, der giver mange kompetencer, der kan bruges i mange forskellige fag og virksomheder.

Hvad er din rolle i Velux, og hvad er dine primære opgaver?

- Jeg laver alt, hvad der har med el at gøre. Jeg er i en virksomhed, der er opdelt i, at der er mekanik-folk, programmører og el-folk. Jeg laver mest det elektriske, og så har jeg småopgaver mekanisk. Hvis der ikke er en mekanik-mand til rådighed, så er jeg i stand til at løse opgaven.

Nu er jeg jo førsteårs-lærling, så opgaverne er ikke så komplicerede endnu. Jeg bygger mange elskabe, trækker kabler og monterer elektriske komponenter på maskinerne.

Hvad kan du bedst lide ved at arbejde som automatikteniker?

- Det bedste er nok at se, at det hele fungerer. Når man har arbejdet længe med en ting og så endelig får det til at køre... Det giver sådan en god fornemmelse.

Hvor meget fylder den grønne omstilling i dit arbejde?

- Velux arbejder meget med den grønne omstilling. De forsøger så vidt muligt at fjerne al plastik fra deres emballage. Det er også noget af det, vi laver maskiner til – at alt bliver viklet i genanvendeligt pap. Der er også et krav om, at maskinerne skal være energieffektive. Det er noget, man skal tage med i betragtning, når man bygger de her maskiner. Jeg er ikke nået så langt endnu, at jeg selv kan begynde at tage stilling til det, men efterhånden som jeg kommer længere og længere, så er det en ting, jeg skal fokusere mere og mere på.

Hvordan er du blevet så god til dit fag, at du nu skal til EuroSkills?

- Jeg blev valgt af skolen, fordi jeg gjorde et fortrinligt stykke arbejde til grundforløbsprøven. Det var jo det eneste, de havde at bedømme mig på, for jeg er ikke nået så langt i uddannelsen. Jeg tror, jeg har gjort et godt indtryk på min lærer om, at jeg er villig til at gå dét ekstra for at opnå et bedre resultat. Jeg har et øje for detaljer, og tingene skal helst laves ordentligt.

Hvordan havde du det, da du fik at vide, at du skulle med til EuroSkills?

- Der havde jeg det helt vildt! Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det var noget jeg skulle med til.

Hvad gør din virksomhed for at bakke dig op?

- Jeg får tid til træning, og de er gode til at hjælpe, hvis jeg har spørgsmål. Jeg er jo ikke så langt i forløbet, så jeg har stadig en hel masse, jeg skal lære. Nu hvor jeg skal til EuroSkills, skal jeg gerne lære fire års teknikker på et halvt år. Mine kollegaer er rigtig gode til at komme med konstruktiv kritik, hvis der er noget, der halter.

Hvordan forbereder du dig til konkurrencen?

- Jeg læser meget om, hvordan konkurrencen foregår, og hvilke kriterier man bliver bedømt ud fra. Jeg har ikke prøvet at være til en konkurrence før, så jeg prøver at undersøge en masse, så jeg ikke bliver overrasket. 

Jeg har ikke så meget tid til træning lige nu, fordi jeg er i gang med hovedforløbsprøve. Ellers har jeg trænet 8-9 timer om ugen, mindst. Når jeg kommer tilbage i virksomheden, kommer jeg til at blive efter arbejde for at fokusere på træning.

Hvad betyder det for dig at deltage i EuroSkills?  

- Det betyder sindssygt meget. Det giver mig mulighed for at vise, hvad en, der ikke er nået så langt, kan præstere. 

Det er første gang, jeg er med i en konkurrence, og det giver mig ekstra motivation til at gøre det godt.

Og så er EuroSkills jo en engangs-oplevelse. Du kan ikke være med igen, når du først har været med. Så det er nu eller aldrig.

Hvordan tror du, det bliver at være med?

- Jeg glæder mig til at prøve at være så fokuseret på noget, at man nærmest ikke har tid til at tage sig af sig selv. Der er bare noget, der skal præsteres, og det er der fokus på en hel uge.

Jeg tror det bliver nervepirrende og rimelig intenst. Jeg er lidt nervøs for, om jeg kommer til at nå det hele. Det er ikke så lang tid, man har.

Og ellers håber jeg at få en masse evner og viden med derfra, som jeg kan bruge i mit fag fremover.

Troels er en del af Metalindustriens landshold v. DI - Dansk Industri og Dansk Metal.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Marcus Wennberg Hauerslev

Kommunikationskonsulent

Telefon

33 77 91 20

Mobil

30 90 33 24

E-mail

mhb@iu.dk

Martin Liebing Madsen

Afdelingschef

Telefon

33 77 91 41

Mobil

21 21 88 16

E-mail

mlm@iu.dk