Start

Aftalt uddannelse: En guide til industrien om overenskomstbaseret uddannelse

Denne guide retter sig til virksomheder i industrien, der gerne vil arbejde med aftalt uddannelse støttet af IKUF. Formålet med guiden er at bistå virksomheder og deres medarbejdere med at få sat gang i, udbrede, forankre eller måske systematisere arbejdet med uddannelse i en overenskomstbaseret virksomhed.

Aftalt uddannelse er en virksomhedsbaseret uddannelsesordning, der er overenskomstaftalt mellem Dansk Industri og CO-Industri og som omfatter alle overenskomstansatte medarbejdere, hvis arbejdsvilkår reguleres af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst.

Ordningen kan ses som et supplement til den individuelt rettede ordning kaldet selvvalgt uddannelse og forudsætter altid den enkelte medarbejders tilsagn og et formaliseret samarbejde mellem ledelse og medarbejdere om uddannelse i virksomheden.

Værktøjer og samarbejdsstrukturer for succesfuld aftalt uddannelse i industrien

Det fundamentale samarbejde mellem parterne gælder fra etableringen af ordningen med oprettelse af en rammeaftale til det daglige samarbejde om uddannelse og ansøgningen af tilskud hos IKUF til refusion af løn, deltagerbetaling og materialer. Deraf navnet, aftalt uddannelse.

Aftalt uddannelse består af:

  • Et sæt rammer og retningslinjer (beskrevet i Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst).
  • Økonomisk støtte til virksomheders arbejde med aftalt uddannelse i form af refusion af løn- og deltagerbetaling til voksen- og videregående uddannelser.
  • En opsøgende uddannelseskonsulenttjeneste, der hjælper virksomheder med at få etableret eller udvikle aftalt uddannelse.

IKUFs konsulenttjeneste har besøgt og samarbejdet med mere end 1.000 virksomheder i de seneste 4 år og halvdelen har i dag oprettet en såkaldt rammeaftale. Rammeaftalen er det formelle grundlag for at kunne modtage økonomisk støtte fra uddannelsesordningen aftalt uddannelse.

Guiden kan anvendes helt efter behov. Og selvom værktøjerne har en naturlig sammenhæng, er der ingen krav om, at de enkelte metoder – værktøjer – anvendes i en bestemt rækkefølge eller på en bestemt måde. Det afgør virksomheden, altså brugeren, selv. Bortset fra, at rammeaftalen skal udarbejdes før, der kan modtages støtte fra IKUF til uddannelse ved at oprette individuelle uddannelsesplaner

Implementering og forankring af aftalt uddannelse i virksomheder

Det er vores erfaring, at arbejdet med aftalt uddannelse bedst forankres i virksomheden, hvis virksomheden har udpeget en uddannelsesansvarlig leder og medarbejderrepræsentant, gerne en tillidsrepræsentant, som har opgaven med løbende at følge op på aftalt uddannelse i takt med, at behovene opstår. I overenskomsterne anbefales det, at:

  • medarbejderne får den fornødne efter- og videreuddannelse
  • der gennemføres systematisk uddannelsesplanlægning – med velegnede metoder og værktøjer
  • der oprettes et paritetisk uddannelsesudvalg.

Hvordan virksomhederne i praksis håndterer et vigtigt og dynamisk samarbejde om uddannelse er forskelligt. Men kendetegnende er, at virksomhederne – ledelse som medarbejder – er optaget af en vedvarende højnelse af medarbejdernes viden og færdigheder, og at uddannelse her spiller en afgørende rolle. Det er også kendetegnende, at virksomhedernes forståelse for og ressourcer til at arbejde med uddannelse er forskellige. Uanset udgangspunkt er det vores håb og ønske, at guiden kan bruges til at understøtte det overordnede formål med aftalt uddannelse: Et kompetenceløft!

Grundprincipperne i aftalt uddannelse: Uddannelsesplanlægning og kompetenceløft

Principperne i aftalt uddannelse:

  • Uddannelse planlægges og gennemføres med udgangspunkt i en individuelt oprettet uddannelsesplan. Se en guide i oprettelse af en uddannelsesplan
  • Aftalt uddannelser træder i stedet for selvvalgt uddannelse – og medarbejderen ”bytter” dermed sin individuelle uddannelsesret til aftalt uddannelse. Det gælder alene i den periode medarbejderen deltager i den aftalte uddannelse. Når en medarbejder deltager i aftalt uddannelse, kan medarbejderne ikke deltage i selvvalgt uddannelse – i samme kalenderår.
  • Aftalt uddannelse sigter på et såkaldt kompetenceløft. I praksis betyder det, at en valgt uddannelse løfter medarbejderen til et nyt kompetenceniveau fx fra ufaglært til faglært-niveau. Det kan også være et ”alment kompetenceløft”, altså i Forberedende Voksenundervisning (FVU) og Almen Voksenuddannelse (AVU) eller deltagelse i arbejdsmarkedsuddannelser (AMU), der sigter mod en udvalgt voksenlærlinge-uddannelse. Målgruppen for akademiuddannelserne er medarbejdere med minimum en faglært uddannelse, en gymnasial baggrund m.v.. De støttede uddannelser fremgår altid af positivlisten.

Tilbage til forrige side

Virksomhedernes værktøjskasse

IKUFs model for aftalt uddannelse

Elementer i IKUFs model for aftalt uddannelse

”Motoren” i IKUF – er refusionen af udgifterne, når medarbejderen deltager i uddannelse. Grundlaget er den overenskomst aftale virksomhedsordning – aftalt uddannelse. Den opsøgende uddannelseskonsulenttjeneste bistår virksomhederne med vejledning. Virksomhederne kan hente hjælp til selvhjælp i denne ”gør-det-selv-værktøjskasse”.

Se modellen her