Martin skal til DM i Skills
17 marts 2022

Automatikteknikeren Martin: - Det er ikke lige mig at lave noget middelmådigt

Industriens Uddannelser varmer op til DM i Skills i Høng med en stribe portrætter af industriens konkurrencedeltagere. Her fortæller de bl.a. hvorfor de valgte deres uddannelse, hvordan de forbereder sig til konkurrencen, og hvordan den grønne omstilling spiller ind i deres fag.

For 20-årige Martin Birk Nielsen er kun det bedste godt nok. At lave noget der er middelmådigt, ligger ikke til ham, og det har nu gjort, at han skal dyste om titlen som Danmarks bedste automatiktekniker. Logikken i faget gav mening for ham fra første dag på uddannelsen.

Navn: Martin Birk Nielsen
Uddannelse: Automatiktekniker
Skole: Mercantec
Virksomhed: Jakobsens
Alder: 20

Hvad går dit fag ud på?

- Det er en meget bred uddannelse, som rummer alt teknisk, du kan tænke på. Det er luftstyring, væskestyring, elektronik, robotter og programmering af anlæg. Jeg er i lære på en virksomhed, der hedder Jakobsens, som er en af nordens største honningvirksomheder. Jeg vedligeholder produktionsmaskiner i honningproduktionen. Store dele af processerne er automatiseret, så jeg har nok at lave. For nylig har vi fx fået temperaturstyring på alle vores tanke.

Hvorfor valgte du lige automatiktekniker?

- Alt er logisk i det her fag, og da jeg begyndte at sidde og læse diagrammerne, gav alt mening for mig. Diagrammer bruger vi til at aflæse alt om et system. Et eldiagram fx viser, hvordan ledningerne er trukket, hvad komponenterne er, og hvilke funktioner de har. Selvfølgelig skulle jeg lige lære at læse det, men jeg kom i en god klasse, der var god til at hjælpe mig i gang.

Hvilke opgaver kan du bedst lide?

- Jeg har tidligere været i gang med uddannelsen som programmør, så jeg kan faktisk bedst lide programmeringsopgaver og robotter. På min læreplads er det mere mekanisk og elektrisk. Det er også godt, fordi jeg bliver udfordret i noget, jeg er mindre god til. Det bedste er, hvis man står med et eller andet problem i produktionen, hvor man ikke kan finde hoved og hale i det – og så går der et lys op for en. Det er fedt, når man så endelig får det løst.

Martin Birk automatiktekniker
Billedet er fra regionsmesterskaberne, som Martin Birk Nielsen vandt og på den måde kvalificerede sig til DM i Skills. Foto: Privat. 

Hvorfor tror du, at du er blevet så god til dit fag, at du nu skal dyste til DM?

- Det er lidt svært at sige, men det har noget at gøre med, at jeg ikke er tilfreds, medmindre tingene er helt perfekte. At lave noget der er middelmådigt, er ikke lige mig. Den indstilling har jeg haft fra start af, og så bliver man nok en af de bedre.

Hvordan forbereder du dig til DM?

- Om tre uger har jeg et par uger på skolen, hvor jeg i samarbejde med nogle lærere skal forberede mig. På det tidspunkt begynder sidste hovedforløb også, så jeg skal forberede mig til DM og svendeprøve samtidig. Det bliver lidt stressende, når jeg kommer dertil, men jeg tænker ikke så meget over det nu, for det får jeg ikke noget ud af. Jeg tager det, som det kommer.

Hvad siger din familie og venner til, at du skal til DM?

- Der er flere der har sagt, at det er flot. Jeg ved ikke, hvor niveauet ligger til Skills, men jeg har hørt, at dem der skal dyste er rigtig dygtige. Mine forældre og lillebror kommer derover.

Hvad skal publikum særligt glæde sig til at opleve ved automatikteknikerkonkurrencen?

- Jeg ved kun lidt om, hvad jeg skal arbejde med til konkurrencen, så det er svært at sige. Men når først man har fået det hele op at køre og se godt ud, kan det blive sjovt at se de forskellige styringer køre.

Hvordan bidrager dit fag til den grønne omstilling?

- På skolen lærer vi om energibesparelse. Det handler bl.a. om pumper og kompressorer, og hvordan man dimensionerer motorer rigtigt, så man ikke lukker energi ud i ingenting. På min læreplads har jeg en mester, der har været energirådgiver i et tidligere arbejde. Så der er stort fokus på det. Vi har for nylig automatiseret processen med temperaturstyring på vores tanke, som foregik manuelt før. Dvs. at man nu ikke selv skal holde øje med produktets konsistens og gå at åbne og lukke for ventiler. Det tager en styring sig af nu.

 

Kontakt os gerne og hør nærmere

Anne Witt Thomsen

Projektkoordinator

Telefon

33 77 91 60

Mobil

30 90 54 74

E-mail

awt@iu.dk