Industrivirksomheden Randers Tegl har sat et grønt mål. Frem mod 2030 vil virksomheden reducere sin CO2-udledning med 70 pct. i forhold til 1990. Det ambitiøse mål vil Randers Tegl bl.a. opnå gennem medarbejderinddragelse.
- Når vi involverer vores medarbejdere, er det en måde at få alle folk med på. Så kan de se, at det de gør, giver mening, forklarer Jakob Jespersen, der er fabrikschef på Vindø Teglværk, en af Randers Tegls fem fabrikker, om baggrunden for at inddrage medarbejderne i den grønne omstilling.
- Vi har udtaget et lille hold fra produktionen, som deltager i et tavlemøde hver 14. dag. Den person, der er udnævnt energiansvarlig, holder mødet. Resten af det lille hold er arbejdsgruppen. De har ansvar for at bringe nye idéer på banen. Både småt og stort, uddyber Jakob Jespersen.
Arbejdsgruppen faciliterer nye ideer
Arbejdsgruppen består en række medarbejdere. En af dem er Thomas Kjær. Han arbejder til dagligt med kvalitetskontrol og produktionssupport.
- Medarbejderinddragelse fungerer godt, fordi vi alle har forskellige baggrunde, som giver os hvert vores synspunkt på, hvordan man kan mindske vores energiforbrug og CO2-udledning, siger Thomas Kjær og fortsætter:
- I arbejdsgruppen kommer vi enten selv med forslag eller motiverer andre til at komme med deres forslag eller idéer, fx til ting vi har overset, forklarer Thomas Kjær.
Idéerne er alt fra at opsamle regnvand til at installere håndtørrere på alle personaletoiletterne.
- Et af forslagene fra arbejdsgruppen er at sætte en timer på en motor, som ellers kører hele tiden. På den måde sparer vi energi, forklarer Jakob Jespersen.
Kulturændring hos medarbejderne
Ifølge fabrikschef Jakob Jespersen er der også et andet og vigtigt formål med medarbejderinddragelse.
- Formålet med medarbejderinddragelsen er ikke kun at få idéer, men også at få ændret medarbejdernes mindset, så de forstår vigtigheden af den grønne omstilling, pointerer Jakob Jespersen. På den måde bliver medarbejderne Randers Tegls helt egne klimaforkæmpere, forklarer fabrikschefen.
Thomas Kjær er glad for at være en del af arbejdsgruppen.
- Jeg kan godt lide at arbejde med den grønne omstilling. Det er spændende at undersøge, hvordan vi sparer på strøm og vand, så vi udleder mindre CO2. Det gør vi for eksempel ved at sikre, at de mursten vi producerer, ikke indeholder for meget kalk, så vi ikke udleder for meget CO2, siger Thomas Kjær.
Fem pct. CO2- og energireduktion om året
For Randers Tegl går det fremad med at nå målet om 70 pct. CO2-reduktion i 2030.
Når vi inddrager medarbejderne, opstår der stille og roligt en kulturændring. Det accelererer både den grønne omstilling, og gør de store forandringer nemmere for medarbejderne, fordi de forstår behovet for forandringen.
- Det er en ambition, vi forventer at nå. Lige nu arbejder alle afdelinger på at reducere vores CO2- og energiudledning år efter år med fem pct. I 2021 nåede vi allerede at reducere med fem procent, siger han.
Specifikt på Vindø Teglværk har de i 2021 nået målet med fem pct. CO2-reduktion bl.a. ved at isolere deres ovn og nogle af de kanaler, som fører varmen rundt, med ekstra lag af isolering.
- Vi har fokus på at bruge energien bedre, så vi får den cirkuleret og bruger overskudsvarmen smart, fortæller Jakob Jespersen.
Hvis andre virksomheder gerne vil sætte gang i den grønne omstilling, så har Jakob Jespersen et godt råd:
- Få sparket gang i medarbejderinddragelsen. Langt de fleste medarbejdere ved, at det er nødvendigt at bidrage til den grønne omstilling. Når vi inddrager medarbejderne, opstår der stille og roligt en kulturændring. Det accelererer både den grønne omstilling og gør de store forandringer nemmere for medarbejderne, fordi de forstår behovet for forandringen, siger Jakob Jespersen.