DM I Skills 2022 Philip
15 marts 2022

Philip er tredjegenerationssmed og nu klar til DM i Skills

Industriens Uddannelser varmer op til DM i Skills i Høng med en stribe portrætter af industriens konkurrencedeltagere. Her fortæller de bl.a. hvorfor de valgte deres uddannelse, hvordan de forbereder sig til konkurrencen, og hvordan den grønne omstilling spiller ind i deres fag.

Philip Klintegård Antonsens talent for smedefaget kommer ikke fra fremmede. Både Philips far og farfar er smede. Men på trods af den lange familietradition lå det alligevel ikke i kortene, at Philip skulle følge i familiens fodspor. På grund af dårlig ryg blev Philip spået en fremtid med stillesiddende arbejde. En fremtid som den nu 20-årige smedelærling fra Kalundborg imidlertid ikke ville acceptere. Nu er han én af Danmarks bedste smedelærlinge og kæmper d. 28. – 30. april til DM i Skills om at kunne kalde sig Danmarksmester inden for sit fag.

Navn: Philip Klintegård Antonsen
Uddannelse: Klejnsmed
Skole: EUC Nordvestsjælland
Virksomhed: CKJ Steel A/S
Alder: 20 år

Hvad laver en klejnsmed?

- En klejnsmed arbejder med store og mindre konstruktioner af metalplader. Jeg er selv det, der hedder rustfri klejnsmed. Her lægger man i modsætning til det grovere smedearbejde mere vægt på detaljen og den afsluttende finish.

Hvad gør du for at træne op til DM i Skills?

- Op til påske skal jeg og en af mine kammerater, der også var til regionsmesterskaberne, på skolen og træne i fire dage. Her skal vi lige have opfrisket noget af det mere grove smedearbejde, så vi er helt forberedt. Herudover arbejder jeg også lidt i en anden afdeling, end jeg plejer, i virksomheden, så jeg får en bredere erfaring og øvelse med faget. Og så træner jeg meget i min fritid – både på mindre opgaver og i at læse tegninger.

Hvad siger din virksomhed, familie og venner til du skal til DM i Skills?

- I min virksomhed er de stolte. Og det samme er min familie i høj grad. Som tredjegenerationssmed betyder det lige det ekstra.

Hvordan vidste du, at du ville være klejnsmed?

- Jeg har altid været med min far, når han har skullet lave noget på vores båd og med ham på værkstedet. Og det har fanget min interesse. Og så er det en spændende og meget bred uddannelse.
Det er på ingen måde noget, jeg er blevet presset til. Faktisk blev jeg anbefalet, at jeg skulle vælge en vej til et mere stillesiddende arbejde fordi jeg er født med dårlig ryg. Men det er altså ikke for mig. Jeg har en drøm, og den skal jeg nok nå.

Foto: Privat

Hvad er din drøm?

- Min drøm har været – lige siden jeg gik ind på uddannelse til klejnsmed – at starte min egen virksomhed. Gerne sammen med min far. Og det kan jeg heldigvis godt. Verden bliver mere og mere digital. Faget udvikler sig hele tiden, og nu har vi robotter til rigtig mange ting. Der vil selvfølgelig altid være ting, der kræver håndkraft, men der arbejder jeg ergonomisk forsvarligt og passer på mig selv. Så skal jeg nok kunne holde mange år i faget.

Hvordan med den grønne omstilling? Er det noget du mærker i faget?

- Ja. Blandt andet har vi meget fokus på affaldssortering. Man blander fx ikke aluminium sammen med rustfrit stål eller isolering. Det har vi i høj grad fokus på.

Jeg ved, at der er rigtig mange unge, der er bange for at vælge forkert. Men mit råd er: spring ud i en erhvervsuddannelse.

Vil du anbefale andre unge at tage en uddannelse som klejnsmed?

- Helt bestemt. Jeg ved, at der er rigtig mange unge, der er bange for at vælge forkert. Men mit råd er: spring ud i en erhvervsuddannelse. Som smed er der ikke to dage, der er ens, og du har alle muligheder for at læse videre. Du kan fx blive undervandsdykker og svejse under vand eller blive ingeniør. Med den praktiske erfaring vil du altid have en fordel.

Hvad skal publikum glæde sig særligt til at opleve på jeres stand?

- Man skal glæde sig til at se nogle unge mennesker, der giver den gas og kæmper for at vinde. Mennesker, der arbejder hårdt og gerne vil faget. Og det er i sig selv spændende. Jeg er klar til DM, men jeg ved også, at min modstandere også godt ved, hvad de laver.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Anne Witt Thomsen

Projektkoordinator

Telefon

33 77 91 60

Mobil

30 90 54 74

E-mail

awt@iu.dk