De to virksomheder Grundfos og VOLA gør det allerede med stor succes – uddanner produktørlærlinge. Ved et fyraftensmøde hos erhvervsforeningen ProVarde for to uger siden, var begge virksomheder til stede for at give lokale industrivirksomheder i Varde-området indblik i, hvordan de hver især bruger uddannelsen.
Og det var et meget brugbart input, lyder det fra værkfører Heine Johannsen fra virksomheden, Sky-light A/S, der producerer emballage i plastik.
- Vi kan se fordele i produktøruddannelsen på flere niveauer. På den ene side for de helt unge, som vi kan hjælpe i gang på arbejdsmarkedet, og på den anden side for de af vores egne ansatte, der ikke har en uddannelse, og som kan bruge det som et spring og få papir på det de kan, siger Heine Johannsen.
En formbar uddannelse
Hos Sky-light, hvor de i forvejen uddanner automatikteknikere og procesoperatører, kan produktørlærlinge komme i spil til alle led i produktionen, fortæller værkføreren. Lige fra modtagelse af ordrer, bearbejdning og indstilling på maskiner, og til ordrerne senere pakkes og sendes.
- Det er en stor fordel, at vi selv kan forme lærlingene, alt efter hvad de kan og vil, og hvordan det passer ind i vores produktion. Vi vil også gerne vise samfundssind og give noget tilbage igen ved at få nogle af de her unge ind på arbejdsmarkedet. Og så er det hjælp til selvhjælp, for hvis jeg får fire produktører herud, og tre af dem stadig er her om ti år, så er det en stor gevinst for os, siger Heine Johannsen.
Hos erhvervsforeningen ProVarde, hvor fyraftensmødet fandt sted, er de begejstrede for produktøruddannelsen, som de håber kan sikre lokale virksomheder arbejdskraft.
- Det er en cool uddannelse, fordi den ikke er låst til ét fagområde, og fordi den også kan anvendes som efteruddannelse. Produktøren kan bruges der, hvor der ikke kræves spidskompetencer. Det kunne fx være en produktør, der laver noget forarbejde for en smed, som på den måde har mere tid til den rent smedefaglige opgave. Man kan tilpasse uddannelsen efter virksomheden, og det synes jeg er ret genialt, siger Annette Heard, erhvervsguide hos ProVarde.
Artiklen fortsætter under billedet..
Erhvervsguide Annette Heard holder oplæg om produktøruddannelsen ved fyraftensmødet i Varde. Foto: Erik Serup.
Hos Sky-light er de endnu ikke i proces med at ansætte en lærling, men interessen er der, og meldingen fra værkføreren er da også klar.
- Hvis Annette ringer og siger, hun har to unge som kunne passe ind hos os, så er vi klar til at tage dem ind i praktik, siger Heine Johannsen.
Bred opbakning til fyraftensmødet
Fyraftensmødet om produktøruddannelsen hos ProVarde var tilrettelagt i et samarbejde mellem erhvervsplaymakere fra Esbjerg, EUC Lillebælt samt erhvervsplaymaker Malene Ladefoged og udviklingschef Kasper Bech Pedersen fra ProVarde.
Ifølge erhvervsguide Annette Heard var mødet velbesøgt med 36 deltagere fordelt på mere end 13 virksomheder. Flere af dem viste efterfølgende interesse for produktøruddannelsen, og det glæder Annette Heard.
- Jeg håber, det er en uddannelse, flere begynder at benytte. Fremover vil vi præsentere den til UU-vejledere, og både til ufaglærte voksne og til unge, og også i regi af FGU (forberedende grunduddannelse), siger Annette Heard.