Euroskills Frederik Dupont
16 april 2025

Frederik brænder for robotter og har et klart mål: at blive Europas bedste automatiktekniker

Frederik bruger næsten al sin tid på robotter. Han vil være så god som overhovedet muligt. Han håber at ende øverst på podiet, når han til september skal dyste mod andre automatikteknikere til EuroSkills i Herning.

Navn: Frederik Dupont Larsen

Alder: 21 år

Uddannelse: Automatiktekniker

Virksomhed: Danfoss Drives

Skole: EUC Syd

Konkurrence: Robotics System Integration

Hvad laver en automatiktekniker? 

- En automatiktekniker er en god blanding af en programmør, en smed og en elektriker. Vi kan meget forskelligt, men vi kan ikke det hele. Vi må fx ikke lave husinstallationer.
Det gør os gode i mange forskellige kombinationer og roller, fx til at vedligeholde maskiner.

- Det er faktisk ufattelig bredt, og man skal kunne mange ting og holde tungen lige i munden. 

Hvorfor valgte du denne uddannelse?

- Jeg startede på en retning, der hedder ”Robot, teknologi og automatik” på Syddansk Erhvervsskole, hvor man kan prøve nogle forskellige fag. Jeg vidste, at jeg skulle et eller andet med hænderne. Automatiktekniker var det, jeg bedst kunne lide – fordi det er så alsidigt. Da vi begyndte på undervisningen, hev underviserne en masse ting frem: robotter, LEGO Mindstorms og alle mulige ting, som jeg ikke anede, hvad var. Så begyndte de at stille spørgsmål, og så skulle vi selv finde ud af, hvordan tingene virkede og finde svarene. Den frihed var jeg meget glad for.

Hvad er det bedste ved dit fag?

- Friheden. Der er så mange måder at gøre tingene på. Vores kompetencer spænder meget bredt og vi har forståelse for både mekanik, software og hardware. Så længe det, du gør, er sikkert, så får du lov til at gøre det på din måde.

Og så kan jeg godt lide, at man altid kan lære. Man kan hele tiden blive bedre. Der er hele tiden noget, man ikke ved – og ting, man kan gøre på en anden måde, og man kan holde øje med det sidste nye.

Hvad er din rolle i Danfoss Drives, og hvad er dine primære opgaver?

- Jeg har fået muligheden for at gå rundt imellem forskellige afdelinger og lave forskelligt arbejde. Jeg har både prøvet at være vedligeholder, at sidde på et kontor og arbejde med udvikling af nye ting og at have ansvar for at vedligeholde vores dokumentation. 
Jeg kan bedst lide at sidde på kontoret og udvikle mit eget, for så kan man følge sine egne tankegange og gøre det, man selv synes er bedst, i stedet for at skulle sætte sig ind i, hvordan andre har tænkt.

Hvor meget fylder den grønne omstilling i din uddannelse og i dit arbejde?

- På automatiktekniker-uddannelsen fylder det ufatteligt meget. Vi har ret mange teknologier, som bruger rigtig meget strøm. Der er nogle, der har udregnet, at den trefasede asynkrone motor – det er en komponent, som vi bruger i næsten alle vores maskiner – står for omkring 90 pct. af verdens strømforbrug. Så der er noget at arbejde med. Jeg er så heldig, at jeg arbejder ved Danfoss Drives, og vores primære fokus er at fremstille frekvensomformere, som gør, at de her trefasede asynkrone motorer er meget mere energienergieffektive. 
Den grønne omstilling er super vigtig for Danfoss Drives – og for mig for den sags skyld – men det er også svært, for der er rigtig mange overvejelser, der kommer ind over, og der er rigtig mange udregninger, man skal lave. 

Hvordan er du blevet så god til dit fag, at du nu skal til EuroSkills?

- Jeg tror, at det handler meget om min attitude. Jeg har altid været meget interesseret i robotteknologi. Jeg snakker godt med underviserne, og jeg blev måske en time eller to ekstra de uger, hvor vi havde robotundervisning, fordi det interesserede mig så meget. Så sad jeg og lavede ekstra opgaver. Så de har kunnet se, at jeg var meget interesseret i det og brændte lidt mere for det end de andre.

Hvordan havde du det, da du fik at vide, at du skal med til EuroSkills?

- Jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at komme med, og så var jeg sådan ”Selvfølgelig skal jeg med!” Det var en rigtig god følelse, at jeg blev anerkendt, og at folk faktisk synes, at jeg gør det godt. Det var fedt – det var rigtig fedt! 

Hvad gør du for at forberede dig til konkurrencen?

- Efter jeg fandt ud af, at jeg skal med, begyndte jeg at bruge to timer hver dag efter arbejde på at læse op og lære robotterne bedre at kende. Nu er jeg kommet i skole, så det er lidt mere stramt med tiden. Jeg håber, at jeg ikke får for mange lektier i weekenden, så jeg kan bruge noget tid der.

Jeg får mit svendebrev den 4. juni. Fra den dag og frem til EuroSkills skal al min tid bruges på træning. Der bliver det bare mig, der sidder og nørder med robotter og bliver så god, som jeg overhovedet kan.

Hvad betyder det for dig at deltage i EuroSkills?  

- Det er noget, jeg altid kan se tilbage på og føle mig stolt over. Jeg er på et niveau i noget, jeg godt kan lide at lave, som er så højt, at jeg kan dyste på Europa-plan. Det er jo super motiverende! Det giver mig lyst til at blive ved og kæmpe endnu hårdere for at blive europamester.

Hvad glæder du dig mest til?

- Jeg glæder mig allermest til at stå på podiet, hvis ikke med guld, så i hvert fald med sølv eller bronze. Mit mål er, at jeg skal på podiet, og jeg skal helst være på førstepladsen. Det er helt sikkert.

Og ellers håber jeg at få en masse gode relationer og en endnu større glæde ved mit fag. 

Frederik er en del af Metalindustriens landshold v. DI og Dansk Metal.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Marcus Wennberg Hauerslev

Kommunikationskonsulent

Telefon

33 77 91 20

Mobil

30 90 33 24

E-mail

mhb@iu.dk

Martin Liebing Madsen

Afdelingschef

Telefon

33 77 91 41

Mobil

21 21 88 16

E-mail

mlm@iu.dk