Ansøgning om lønrefusion og tilskud til voksenlærlinge

Ansøgning om lønrefusion og tilskud til voksenlærlinge og akademi-/diplomuddannelser

Hvis der oprettes en ansøgning til en voksenlærlinge-uddannelse, kan der evt. ansøges om tilskud til op til 2 års praktikforløb. Det gælder aktuelt alene for ufaglærte medarbejdere. Tilskuddet søges via VITAS i regi af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), via det lokale jobcenter eller via virk.dk

VITAS kan tilgås på www.vitas.bm.dk  Her er også en vejledning om VITAS. Der logges ind ved brug af virksomhedens digitale signatur; det er en NemID/MitID-medarbejdersignatur, som kan anskaffes fra medarbejdersignatur.dk. På www.virk.dk findes en vejledning til virksomheders brug af VITAS i forbindelse med voksenlærlingeordningen. 

Oprettelse af individuel uddannelsesplan for voksenlærlinge og vigtige forhold at være opmærksom på

Oprettelse af en individuel uddannelsesplan for en voksenlærling har 3 forudsætninger:

  • Den voksne skal være fyldt 25 år ved uddannelsens start.
  • Den voksne skal – som alle andre ansøgere til aftalt uddannelse – have været beskæftiget i virksomheden i minimum ét år.
  • Og være omfattet af industriens overenskomst eller industriens funktionæroverenskomst, som alle andre, der søger IKUF-støtte.

Det er for så vidt ikke anderledes at oprette en individuel uddannelsesplan for voksenlærlinge end for andre individuelle uddannelsesplaner. Der er dog to væsentlige forhold, som virksomhed og medarbejder skal være opmærksom på:

  • Virksomheden skal være godkendt som oplæringssted. Det kan søges via de faglige udvalg med ansvar for den pågældende uddannelse. Søges via iu.dk
  • Virksomhed og medarbejder skal oprette en uddannelsesaftale. Det bistår erhvervsskolen, hvor uddannelsen skal gennemføres, med.

Processen er overordnet som følger:

  1. I kontakter den erhvervsskole, som udbyder den relevante voksenlærlinge-uddannelse og aftaler følgende med dem:
    • Tidspunkt for gennemførelse af realkompetencevurdering (RKV) af den kommende voksenlærling. På baggrund af denne vurderinger udarbejder erhvervsskolen en:
    • Uddannelsesplan: Heraf fremgår varigheden af voksenlærlingens skoleophold fordelt på evt. grundforløb og hovedforløb.
    • Uddannelsesaftale, som henholdsvis I og medarbejderen skal underskrive. Erhvervsskolen sender herefter aftalen til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), som sikrer jer lønrefusion i fbm skoleophold.
    • I forbindelse med indgåelse af uddannelsesaftalerne aftaler i uddannelsens starttidspunkt.
  1. Af uddannelsesaftalen fremgår uddannelsens samlede varighed (skole- og praktiktid): I opretter på vores hjemmeside – på virksomhedens rammeaftale som ligger her: ikuf.dk/aftalt en individuel uddannelsesplan for voksenlærlingen og vedhæfter den indgåede uddannelsesaftale. I kan finde en vejledning i, hvordan I opretter en individuel uddannelsesplan her: https://www.ikuf.dk/media/18462/guide-til-oprettelse-af-uddannelsesplaner.pdf Brug evt. en elektronisk kalender-tæller, når I skal tælle antallet af praktikuger fx https://www.kalender-365.dk/beregn/periode-mellem-to-datoer.html

HUSK: I skal oprette den individuelle uddannelsesplan inden uddannelsens start.

  1. Medarbejderen/den kommende voksenlærling skal attestere den individuelle uddannelsesplaner. Det gør de med deres personlige MitID.                  
  1. Som virksomhed kan også søge støtte til den tid medarbejderne bruger på, at få gennemført en realkompetencevurdering. I søger støtten ved at oprette endnu en ansøgning/individuel uddannelsesplan for vedkommende. Når I skal vælge ”uddannelse”(i den ansøgningsfeltet) skal I benytte koden: ”Realkompetencevurdering 25000”. Varigheden til RKV kan variere og vil ofte vare ca. 4 timer (plus evt. transporttid til og fra skolen), men kan faktisk varer op til 5 dage afhængigt af vedkommendes forudgående forudsætninger.

Hjælp gerne medarbejderne med at beskrive vedkommendes skole- og praktiske forudsætninger. I kan evt. bruge følgende oplæringsplan, som afkrydsning af, hvad vedkommende har af praktisk erfaring med allerede. ”Oplæringsplanen” er her det godkendelsesskema, der anvendes til at godkende virksomheder som praktiksted. Vælg den relevante voksenlærlinge-uddannelse på hjemmesiden – og tilføj evt. virksomhedens CVR nr. og klik på ”Se ansøgningsskema”: https://iu.dk/skoler-virksomheder/oplaering/bliv-godkendt-som-laerested/

  1. Hvis medarbejderen/voksenlærling er ufaglærte (altså ikke har en tidligere faglært uddannelse), har I mulighed for at ansøge tilskud på 30 kr./t i op til 2 års praktisk oplæring. Det ansøges via VITAS på virk.dk Se nærmere her:

Proces for uddannelse af en voksenlærling med tilskud