Frederik Topbanner
14 august 2023

Lastvognsmekaniker Frederik går efter guldet til EuroSkills

Lastvognsmekaniker Frederik Brandstrup Worm vandt i februar DM i Skills – nu venter EuroSkills i Polen til september. Selvom Frederik har stor respekt for de andre deltagere, går han efter at vinde: - Jeg er konkurrencemenneske helt ind til benet.

Navn: Frederik Brandstrup Worm

Fag: Lastvognsmekaniker (EUX)

Skole: TECHCOLLEGE, Aalborg

Læreplads: Stiholt Aalborg

Hvad arbejder du med som lastvognsmekaniker?

- Jeg arbejder med at diagnosticere, udbedre og reparere lastbiler – alt hvad der kan gå i stykker på en lastbil – det kan vi reparere.

Hvordan fandt du ud af, at det er lastvognmekaniker, du ville uddanne dig til?

- Jeg har længe vidst, at jeg ville være mekaniker, og for mig er lastbiler ekstra fede at arbejde med – alt er bare lidt større. Tingene er dyrere, bilerne er større, og opbygningen af bilerne er mere komplicerede. Det, synes jeg, er fedt.

Hvad er det bedste ved dit fag?

- Tilfredsheden ved at få en vogn ind, der er gået i stykker, hvor jeg finder fejlen og får den tilbage på vejen. Det er nok det allerbedste. Men generelt er det sjovt at arbejde med de store maskiner, og så har vi et godt kollegaskab.

Hvordan bidrager dit fag til den grønne omstilling

- Når man er en del af transportsektoren, bidrager man automatisk til den grønne omstilling. Der er krav om, hvor meget et køretøj må udlede. Den grønne omstilling har også et afgørende fokus til konkurrencen: Her skal vi have kendskab til både hybrid- og elkøretøjer, og det giver god mening – hvis man gerne vil være en dygtig mekaniker i 2023, bliver du nødt til at have kendskab til hele vognpakken.

- Når man er en del af transportsektoren, bidrager man automatisk til den grønne omstilling. - Frederik Brandstrup Worm

Hvordan var det at vinde DM i Skills?

- Det var helt ærligt lidt uventet. Jeg havde selvfølgelig forberedt mig, og jeg gik efter at vinde, men det var alligevel overvældende pludselig at skulle på scenen og få en medalje.

Er der nogle af erfaringerne fra DM, som du kan bruge til EM?

- Jeg har lært, at det handler om at holde hovedet koldt, når det virkelig gælder. Vi har tilknyttet en mentaltræner og fysioterapeut til landsholdet, hvor vi træner i at levere præstationen, når det gælder. Vi er alle sammen ufattelig dygtige, men vi skal arbejde med at kunne præstere til selve konkurrencen.

Hvorfor tror du, at du er blevet så dygtig til dit fag, at du nu skal til EuroSkills?

- Jeg lægger mange timer i faget. Jo mere man gør noget, jo bedre bliver man til det. Og så har jeg generelt en stor interesse for det. Når jeg har været på skole, har jeg nok nørdet mere, end hvad der er nødvendigt – den faglige stolthed ligger dybt i mig, og så har jeg en vilje til at gå efter 12-tallet.

Hvor kommer det drive fra?

- Jeg er et konkurrencemenneske helt ind til benet, og jeg vil gerne være den bedste. Det er vigtigt for mig, at de ting, jeg laver, er i orden.

- Vi kommer ikke for at tabe (...) mine konkurrenter får kamp til stregen. - Frederik Brandstrup Worm

Går du også efter guldet til EuroSkills?

- Vi kommer ikke for at tabe i hvert fald. Det er en hård konkurrence, men vi går da efter at vinde.

Hvordan forbereder du dig til EuroSkills?

- Udover at gå på arbejde så træner jeg til selve konkurrencen. EuroSkills-opgaven er mere teoretisk, end det arbejde vi udfører til dagligt. Og så er det en væsentlig faktor, at det bilmærke, vi skal arbejde på til EuroSkills, er et andet end det, jeg arbejdet med til dagligt – det kræver også ekstra træning. Der er stor forskel på bilmærkerne, så det er klart en fordel, hvis man har arbejdet på det mærke igennem sin læretid. Det har jeg ikke, så der er lige nogle år, der skal indhentes. Men mine konkurrenter får kamp til stregen.

Frederik blev EUX-student i sommer. Her ses han med EUX-huen i sin egen veteranbil, han selv har sat i stand.

Foto: Privat.

Foto topbanner: Stiholt Aalborg.