Årshjul for aftalt uddannelse

Implementering af årshjul for uddannelsesindsatsen: Effektiv planlægning og evaluering af aftalt uddannelse

En del virksomheder, typisk de lidt større, arbejder med et årshjul for uddannelsesindsatsen, som bl.a. skal sikre, at fx en årlig Medarbejderudviklingssamtale (MUS), eller en aftalt uddannelsesindsats gennemføres i et fast tidsrum, hvor det passer bedst ind i virksomhedens produktionsplanlægning. Det vil typisk være tale om sæsonprægede virksomheder.

Processen skal være med til at sikre to ting:

  • At man fx én gang årligt genbesøger rammeaftalen og dermed udgangspunktet for aftalt uddannelse. Og i tilknytning hertil evaluerer den hidtil gennemførte aktivitet.
  • At uddannelsesindsatsen planlægges, så tidspunktet for uddannelsen passer godt i planlægningen og forholder sig til at uddannelse er en løbende proces, der ikke stopper.

Årshjulet kan fx gennemføres sådan:

  1. En gang årligt – måske i forlængelse af medarbejderudviklingssamtaler, MUS – fastlægges virksomhedens uddannelsesbehov. En del af dette uddannelsesbehov kan måske dækkes inden for rammerne af positivlisten for aftalt uddannelse, noget andet inden for selvvalgt uddannelse eller måske via virksomhedens egen finansiering. I IKUF-sammenhæng er det centrale, at parterne aftaler friheden til uddannelse og vilkårene herfor.

  2. Alle virksomhed har behov for at kalkulere omkostningerne i forbindelse med deltagelse i uddannelse. Når det gælder aftalt uddannelse, er tilskudssatserne fra IKUF følgende:
    • Forberedende Voksenundervisning og Almen Voksenuddannelse: Op til 100 % af lønomkostningerne (incl. Statens Voksenuddannelsesstøtte, som søges særskilt, jf. afsnittet herom).

    • Arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU): Op til 85 % af lønomkostningerne. Hertil dækning af deltagergebyret og tilskud til skiftehold efter særskilt ansøgning. Se nærmere her: https://www.ikuf.dk/loenmodtager/blanketter/
    • Voksenlærlinge-uddannelser: I praktikperioder gives et tilskud på 800 kr. pr. uge og i skoleperioder gives et tilskud på 1.600 kr. pr. uge. Virksomheden kan evt. søge praktikpladstilskud fra STAR særskilt. Via oprettelse af en uddannelsesaftale ansøges automatisk om tilskud til dækning af en del af bl.a. lønomkostningerne fra Arbejdsgivernes UddannelsesBidrag (AUB), når lærlingen deltager i skoleundervisning. Se evt. nærmere her: https://virk.dk/myndigheder/stat/AUB/selvbetjening/AERs_loenrefusion/
    • Akademi- og diplomuddannelserne: Op til 100 % af lønomkostningerne (incl. Statens Voksenuddannelsesstøtte, som søges særskilt, jf. afsnittet herom). Deltagergebyret (billigste) dækkes af IKUF, hvis ikke Omstillingsfonden refunderer fx fordi ansøgeren har et højere uddannelsesniveau end kravet for at modtage tilskud fra Omstillingsfonden.
  1. Den eller de ønskede uddannelsesplaner oprettes på ikuf.dk/aftalt, som beskrevet tidligere.

  2. Når aftalt uddannelse er gennemført – fremsendes dokumentation for den gennemførte uddannelse til info@ikuf.dk. IKUF refunderer de godkendte udgifter (løn, gebyr, materialer).

  3. Vi anbefaler, at virksomheden – og det vil typisk være nærmeste leder for medarbejderen – drøfter uddannelsens udbytte, læringsmuligheder og udfordringer efter afsluttet uddannelsesforløb. Det kan også være en mere generel drøftelse i virksomhedens uddannelsesudvalg eller samarbejdsudvalg, hvis flere medarbejdere eller en gruppe medarbejdere har været afsted samtidig. Tanken er at fastholde de positive gevinster ved det indlærte og naturligvis også justere det, der måske ikke har fungeret så godt til næste gang.

Proces for arbejdet med aftalt uddannelse