Uge 5 Lastvognmekaniker
31 januar 2023

Lastvognsmekaniker Mathias er klar til DM - Jeg havde ikke kunnet gøre det uden min læreplads

Mathias havde ikke spået sig selv mange chancer for at komme til DM i Skills, men både virksomhed, skole og familie bakkede op. Og med rette. Den beskedne nordjyde gjorde sammen med en god ven rent bord ved årets regionale konkurrence for lastvognsmekanikere. Nu venter Mathias med spænding på DM-startfløjtet d. 2. februar i Fredericia.

Navn: Mathias Fuhlendorff

Skole: TECHCOLLEGE

By: Frøstrup

Alder: 19 år

Virksomhed: Im Stiholt

Hvordan fandt du ud af, at du gerne vil uddanne dig til lastvognsmekaniker?

- Jeg har altid syntes, at lastbiler er helt vildt fede. Jeg kan huske, når jeg som barn så en Scania-trøje (Lastbilsmærke, red.) – så måtte jeg bare have den. Den interesse og det, at jeg samtidig er god til at skrue på biler, gjorde, at da jeg skulle vælge uddannelse, var jeg ikke i tvivl. Mange af mine venner er landmænd og smede, men jeg havde det godt med at gå min egen vej.

Hvordan kvalificerer man sig til DM i Skills som lastvognsmekaniker?

- Vi var seks til regionsmesterskabet, og to af os gik videre. Da jeg blev spurgt, om jeg ville stille op, tænkte jeg, at det var jeg slet ikke dygtig nok til. Men jeg talte med min far, som sagde, at jeg ikke kunne miste noget ved at prøve. Så det gjorde jeg, og det gik jo meget godt.

Hvad siger din familie og venner til, at du nu er udtaget til DM?

- De synes, at det er kanonflot, og de er stolte af mig. Jeg havde bare slet ikke selv regnet med det - som i overhovedet ikke. De bakker mig op, og de er sikre på, at det nok skal gå.

Foto: Patrick Pheiffer

Hvorfor tror du, at du er blevet så god til dit fag, som du er?

- Jeg tror, det er fordi, jeg synes, det er så spændende. Hvis man nu har et arbejde, hvor man kun er der for at tjene penge, så er man måske ikke så motiveret for at gå den ekstra mil. Men for mig er det også min hobby. Og så har min læreplads spillet en kæmpe rolle. At jeg skal med til Skills, er lige så meget deres præstation. Det skal folk virkelig vide. Det handler rigtig meget om, hvordan min mester og mine kolleger støtter mig som lærling.  Der kommer selvfølgelig nogle bump på vejen, hvor man laver nogle fejl, men så er det bare at rejse sig igen og lære af det. Og det har jeg fået lov til.

Hvilke opgaver kan du bedst lide?

- Det er en blanding. Jeg kan godt lide, at det generelt er så alsidigt et fag. Når jeg møder ind på værkstedet, ved jeg ikke, hvad der kommer ind i løbet af dagen. Og det er sjovt. Men hvis jeg skal nævne noget, så har jeg nogle gange været med til at lave motorreparationer på lastbiler. Der får man for alvor lov til at komme ind i livet af lastbilen. Man skal tage stempler op, have styr på foringer og få det repareret, så det står som nyt igen. Det er fedt.

Det må kræve meget at sætte sig ind i sådan en motor?

- Ja. Det kræver meget. Det er blandt andet også derfor, jeg er stolt over min erhvervsuddannelse. Det er altså ikke bare at tage en skruenøgle i hånden, det kræver, at du sætter dig ind i, hvad du har med at gøre.

Man lærer hele tiden. Der er ingen, der er for god til at lære nyt. Det gælder, både når man er i uddannelse, og når man er udlært. - Mathias Fuhlendorff

Vil du anbefale andre at tage uddannelsen til lastvognsmekaniker?

- Ja. Jeg er rigtig glad for det. Og så er det fedt at veksle mellem skole og virksomhed. Her kan man mærke, hvordan man hele tiden får kombineret teori og praksis. Man lærer hele tiden. Der er ingen, der er for god til at lære nyt. Det gælder, både når man er i uddannelse, og når man er udlært.

Hvordan står dit fag i forhold til den grønne omstilling?

- El-lastbilerne er på vej, og der bliver hele tiden udviklet på lastbilerne, så de udleder mindre. Det bliver hele tiden bedre. Der er et stykke vej, men der er fokus på det i branchen, og det er noget, vi arbejder aktivt med.

Hvad skal publikum glæde sig til at opleve ved lastvognsmekanikerstanden til DM i Skills?

- De skal glæde sig til at se nogle store lastbiler - det er altid sjovt. Der kommer måske nogle, der ikke ved så meget om lastbilsverdenen, så bare det at se de store køretøjer og måske følge med i, hvad vi laver, det tror jeg bliver sjovt for dem. Der er jo virkelig noget at kigge på.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Morten Møldrup

Uddannelseskonsulent

Telefon

33 77 91 09

Mobil

20 89 48 15

E-mail

mom@iu.dk